
Als financieel professional hebben we op korte of langere termijn te maken met wat omgevingsfactoren betekenen voor organisaties. Door de impact op de omgeving hoger op de agenda te hebben als organisatie wordt het vak zelfs leuker en gevarieerder.
Deze week mocht ik te gast zijn bij een hr-event van BDO accountants. Een interessant gezelschap van ceo’s van mkb-bedrijven wisselden van gedachten over toekomstgericht HR-beleid en wat duurzaamheid daarbij betekent. Als ceo ben je vaak niet meer de jongste en het was dan ook niet verwonderlijk dat het gesprek al snel ging over cultuurverschillen tussen generaties en dat daar rekening mee moet worden gehouden bij de werving van personeel en het managen van een organisatie. Tot die oudere categorie mag ik mezelf inmiddels ook rekenen en met 4 kinderen in de categorie ‘jong en aan het begin van hun carrière’, is die observatie ook niet aan mij voorbij gegaan.
Ingewikkelde uitdagingen
Organisaties zijn meer dan losstaande eenheden in de wereld. Ze maken deel uit van de maatschappij, maken gebruik van bronnen uit die maatschappij en moeten omgaan met dezelfde omgevingsfactoren als iedereen. Dat een goed draaiende economie van belang is voor iedereen – voor zowel werkgevers, werknemers, overheid, gezinnen, kinderen – is inmiddels bij iedereen en bij politieke partijen van links tot rechts wel bekend. Tijdens covid, oorlog , klimaateffecten, de stikstofcrisis, problemen in de ‘supply line’ en tekorten op de arbeidsmarkt, is wel duidelijk geworden dat we met ingewikkelde uitdagingen te maken hebben. Simpele oplossingen bestaan er niet voor, daar is de wereld te complex voor.
Als organisatie, maar ook als financieel professional opereren we binnen deze context en hebben we op korte of langere termijn te maken met wat de omgevingsfactoren betekenen voor organisaties. Het vinden van nieuwe collega’s en anticiperen op wat ESG ons gaat brengen maakt deel uit van die uitdaging, maar het biedt ook kansen!
Betekenisvolle baan
Jong talent, startende collega’s, we hebben ze hard nodig. Nog altijd zijn er grote tekorten en dus breekt iedereen zich het hoofd over hoe nieuwe werknemers geworven kunnen worden en hoe de huidige ‘crew’ werkzaam blijft bij de onderneming. Daar waar de ‘oude generatie’ bereid was om veel te investeren in studie en carrière om vervolgens te kunnen doorgroeien, is de ‘nieuwe generatie’ daar minder op gericht. Er wordt vaker gezocht naar een baan die zinvol bijdraagt aan de maatschappij en een veel betere balans tussen privé- en werksituatie, en men kijkt naar de ontwikkelingsmogelijkheden die worden geboden. Een vijfdaagse werkweek lijkt tot de uitzonderingen te gaan behoren. Geef ze eens ongelijk, de marktomstandigheden zijn er op dit moment naar.
Bij het zoeken naar een baan die betekenisvol is, zouden ESG-gerelateerde issues en de consequenties daarvan voor het beroep van de financiële professional wel eens een aanzuigende werking kunnen hebben. Het maakt het vak zelfs leuker en gevarieerder.
Verantwoord beleid
ESG staat voor Environmental, Social and Governance. Met 8 miljard mensen op de wereld, ‘and counting’, gaat de wijze waarop we ermee omspringen belangrijk zijn om de planeet leefbaar te houden. De komende generaties zullen steeds meer eisen dat de organisatie waar ze werkzaam zijn een verantwoord beleid voeren. Organisaties en politiek zullen gaan ondervinden dat het van hen geëist wordt door de overheid, consument en investeerder.
Om een aardig overzicht en inzicht te krijgen in de onderwerpen vind je hieronder een bewerkt overzicht van accountantsorganisatie PwC.
Environment
- Klimaatverandering: CO2-uitstoot en belasting, carbon footprint, financiering van milieueffecten, kwetsbaarheid door klimaatverandering
- Natuurlijk Kapitaal: Waterstress, biodiversiteit, landgebruik, grondstoffen als bron
- Vervuiling en afval: giftige uitstoot en afval, verpakkingsmateriaal en afval, elektronisch afval, belasting op afval en plastic
- Kansen gerelateerd aan het milieu: Schone technologie, groen bouwen, hernieuwbare energie, fiscale prikkels en subsidies
Social
- Human Capital: HR Management, gezondheid en veiligheid , ontwikkeling van menselijk kapitaal, arbeidsnormen in de toeleveringsketen, sociale uitkeringen en pensioenbetalingen, gelijke betaling;
- Productaansprakelijkheid: Productveiligheid en -kwaliteit, chemische veiligheid, financiële bescherming van de consument, privacy & gegevensbeveiliging, verantwoordelijk beleggen, verzekeren van gezondheids- en demografische risico’s
- Oppositie van stakeholders: Controversiële inkoop, gemeenschapsrelaties
- Sociale kansen: Toegang tot communicatie, toegang tot financiën, toegang tot gezondheidszorg, kansen in voeding & gezondheid
Governance
- Corporate Governance: Board – Bestuur, Betalingen, eigenaarschap, accounting (financiële) administratie, control & verslaglegging, juridische mogelijkheden
- Corporate Behavior: Bedrijfsethiek, belastingtransparantie en verantwoording
De EU verplicht met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) alle grote ondernemingen in Europa om vanaf boekjaar 2024 duurzaamheidsverslagen op te leveren.
Lees ook: Rapporteren over duurzaamheid: zo begint u
Aan de slag
Als financial zul je aan de slag moeten met processen en systemen, het op orde krijgen van ESG-data, het ontwerpen van duurzaamheids-kpi’s en de verankering ervan in de managementcontrol-cyclus.
Misschien moeten we aan jongere generaties duidelijker maken hoe breed de rol van de financial is. Organisaties als UvA, Nyenrode, Markus Verbeek Praehep, SRFA en NBA zijn druk bezig met de implementatie van de nieuwe regelgeving in opleidingen op het gebied van ESG. De controller is bij uitstek degene die het overzicht kan houden, maar ook de rol van accountants zal niet onaanzienlijk zijn. Bereid jezelf en je afdeling er tijdig en goed op voor!
Wekelijks kijkt een professional uit ons cm: nieuwspanel terug op het nieuws. Deze week: Frank Bakker is directeur bij Markus Verbeek Praehep (MVP), bestuurslid van de SRFA, Voorzitter NGO en Voorzitter VAAC.