
Cm: zet in een serie artikelen een grote reeks eindejaarstips op een rij. Doe er uw voordeel mee en begin 2023 goed.
Vraag voorlopige aanslag vennootschapsbelasting aan
Vraag tijdig een voorlopige aanslag vennootschapsbelasting aan. Hiermee voorkomt u dat uw onderneming geconfronteerd wordt met het betalen van heffingsrente. Deze wordt berekend met ingang van 1 juli van het jaar vólgende op het belastingjaar waarvoor aangifte is gedaan. Om een hoge belastingrente te voorkomen is het zinvol tijdig een voorlopige aanslag vennootschapsbelasting aan te vragen. Dit dient dan vóór 1 mei 2023 plaats te vinden. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen de aangifte vennootschapsbelasting tijdig in te dienen. Er wordt namelijk geen belastingrente in rekening gebracht als de aangifte vóór 1 juni 2023 wordt ingediend.
Vaste vergoedingen: ruimere thuiswerkkostenvergoeding, stijging kilometervergoeding
Vorig jaar is er eindelijk een onbelaste thuiswerkkostenvergoeding geïntroduceerd. Deze mag maximaal 2 euro per dag bedragen. De onbelaste thuiswerkvergoeding stijgt per 1 januari 2023 hoogstwaarschijnlijk naar 2,13 euro.
Als werkgever mag u 19 cent per kilometer onbelast vergoeden aan uw werknemers voor hun reiskosten. Let erop dat dit bedrag wordt verhoogd naar 21 cent per kilometer per 1 januari 2023 en dat u er dus voor kunt kiezen om de onbelaste reiskostenvergoeding te verhogen.
Kortom: neem de (vaste) vergoedingen onder de loep en optimaliseer waar mogelijk.
Wijziging tarief vennootschapsbelasting
De tarieven in de vennootschapsbelasting gaan wijzigen. Per 2023 wordt de grens voor de eerste schijf in de vennootschapsbelasting verlaagd van 395.000 naar 200.000 euro. Hierdoor moeten bedrijven eerder het hoge Vpb-tarief van 25,8 procent betalen. Het opstaptarief over de eerst schijf gaat omhoog van 15 procent naar 19 procent. Kortom de belastingdruk gaat omhoog. Wellicht kan het dus voordelig zijn om winst naar voren te halen.
Lees ook: Vennootschapsbelasting: dit zijn de Vpb-tarieven in 2023
Weer een tijdelijke verruiming vrije ruimte WKR
Na twee coronajaren met een verruimde werkkostenregeling, was deze in 2022 weer gesteld op 1,7 procent over de eerste 400.000 euro, daarboven is het 1,18 procent.
Nu is aangekondigd dat de vrije ruimte van de werkkostenregeling in 2023 weer tijdelijk ruimer wordt. De vrije ruimte over de eerste 400.000 euro van de fiscale loonsom wordt in 2023 (weer) eenmalig uitgebreid naar 3 procent.
Los coronaschulden af
Als er gebruik is gemaakt van bijzonder uitstel van betaling moet deze belastingschuld vanaf 1 oktober 2022 in 60 maandelijkse termijnen worden afgelost. Onder voorwaarden kan verzocht worden om een betaalpauze van maximaal zes maanden of van twee aaneengesloten kwartaaltermijnen, om per kwartaal te betalen in plaats van per maand en om maximaal 7 jaar (84 maanden) te doen over het afbetalen van uw belastingschuld, in plaats van 5 jaar (60 maanden).
Als gevolg van COVID-19 was de invorderingsrente tussen 23 maart 2020 tot en met 30 juni 2022 tijdelijk verlaagd van 4 procent naar 0,01 procent. Het rentepercentage neemt vanaf 1 juli 2022 stapsgewijs toe. Deze stapsgewijze toename van de invorderingsrente is als volgt:
- Sinds 1 juli 2022: 1 procent
- Vanaf 1 januari 2023: 2 procent
- Vanaf 1 juli 2023: 3 procent
- Vanaf 1 januari 2024: 4 procent
Lees ook: Coronaschuld: Zo betaalt u NOW, TVL en belastingen terug
Overweeg fiscale eenheid
Waar u vorig jaar wellicht heeft gekozen om de fiscale eenheid vanwege het tariefsvoordeel te verbreken, kunt u dat nu gezien de tariefswijzigingen weer in heroverweging nemen.
Het vormen van een fiscale eenheid vennootschapsbelasting kan het beste plaatsvinden per balansdatum. Vaak loopt een boekjaar van 1 januari tot 31 december. Het nieuwe jaar is dus een goed moment om een fiscale eenheid te vormen, dit voorkomt dat er tussentijdse cijfers gemaakt moeten worden en andere administratieve rompslomp. Een verzoek tot voeging kent maximaal drie maanden terugwerkende kracht.
Verbreek fiscale eenheid
Het kan ook wenselijk zijn om een fiscale eenheid te verbreken. Een vennootschap wordt dan weer zelfstandig belastingplichtig. Om een fiscale eenheid op verzoek te verbreken dient u een verzoek in te dienen bij de Belastingdienst. Hierbij kan geen terugwerkende kracht worden verleend.
Maak gebruik van KIA/MIA
Als u uw investeringen plant, houdt u hierbij dan rekening met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dit is een extra belastingkorting die kan oplopen tot 28 procent van het geïnvesteerde bedrag. U moet wel rekening houden met het drempelbedrag en het plafond. Het belastingvoordeel neemt af als er meer geïnvesteerd wordt. Door uw investeringen goed te plannen, bijvoorbeeld door uitstel naar begin 2023, kunt u mogelijk aanspraak maken op een hoger fiscaal voordeel.
Het kabinet stimuleert bedrijven om te investeren in innovatieve, milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen met de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Hiermee mogen bedrijven een percentage van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst. Zij betalen dan minder inkomsten- of vennootschapsbelasting.
Doteer aan de FOR nu het nog kan
Alleen van toepassing voor ondernemers in de inkomstenbelasting, maar per 1 januari 2023 mag niet langer jaarlijks een gedeelte van de winst gereserveerd worden voor een oudedagsvoorziening (FOR). De reeds opgebouwde reserves zullen op basis van de huidige wet- en regelgeving worden afgewikkeld.
Auteurs: Bas Middeldorp AA RB (b.middeldorp@trivent.nl) is adviseur bij Trivent accountants en belastingadviseurs, mr. C.W. van Vilsteren is eigenaar van Van Vilsteren BTW Advies
Dit artikel is verschenen in cm: 2022, afl. 10.