
Het STAP-budget wordt niet effectief genoeg ingezet en daarom worden de regels strenger het komende jaar. Cm: geeft een overzicht van de aanpassingen.
De ministeries van onderwijs en van sociale zaken kondigen aan dat er na het eerste jaar met de STAP-subsidie enkele maatregelen worden genomen om de scholingssteun gerichter aan te sluiten bij de behoefte tot arbeidsmarktversterking. Ook is er oneigenlijk gebruik van het register geconstateerd, wat beter wordt aangepakt met het benadrukken van specifieke eisen. Dit zijn de maatregelen die (gaan) gelden:
- Opleidingen mogen geen voordelen voor aanvragers hebben (bijvoorbeeld met de koppeling aan cadeaus) en dat wordt extra benadrukt.
- Scholing moet meer worden gericht op de maatschappelijk cruciale sectoren techniek, ICT, onderwijs en zorg.
- Het aansluiten van mbo’s, hbo’s en wo’s krijgt een hogere prioriteit, omdat deze opleiders moeilijker blijken aan te sluiten in het register.
- Daaraan verwant: meerjarige opleidingen moeten vanaf 2023 ook kunnen worden toegevoegd aan het scholingsregister.
- Opleidingen moeten gericht zijn op het versterken van de arbeidsmarktpositie van cursisten. Cursussen over dropshipping of cryptocurrency worden daarom geweerd, omdat ze gericht zijn op financieel gewin.
- Er wordt strenger gecontroleerd of opleidingen zich houden aan de voorschriften van keurmerken waar STAP mee samenwerkt, zoals CEDEO, NRTO, of een keurmerk een brancheorganisatie.
- Daarom worden ook meer keurmerken toegelaten na een toelatingsproces om de werkzaamheid te toetsen.
- Het aantal STAP-subsidies per opleiding wordt beperkt, zodat het zwaartepunt niet bij enkele opleiders ligt.
- Adverteren met ‘gratis’ opleidingen met STAP wordt aangepakt en er wordt onderzocht hoe de regels over affiliate marketing kunnen worden aangepast per december 2022.
- De diversiteit in het aanbod moet groter worden en het register wordt daarom verrijkt met een breder aanbod.
De volgende maatregelen worden de komende tijd genomen:
Vóór 1 januari 2023: | aanscherping STAP-regeling;verbetering van informatievoorziening aan opleiders; verder opschonen van register via toetsing; |
Korte termijn: | begrenzing van aantal STAP-subsidies per opleiding; verklaring van voldoen aan voorwaarden STAP-regeling; strengere toetsing van opleidingen door keurmerken; onderzoek prijsontwikkeling; |
Langere termijn: | alle keurmerken erkennen op niveau van opleiding. |