
Het ziekteverzuim in Nederland is dit jaar hoger dan voorgaande jaren. Hoewel er een dalende lijn was in de zomermaanden, wordt er een piek verwacht in het laatste kwartaal van 2022.
Verzuim in Nederland heeft in 2022 een hoogterecord bereikt: de afgelopen jaren was het aantal zieke werknemers nog niet zo hoog. CBS ziet een piek in 2022 en zorgverzekeraar Nationale Nederlanden meldt in zijn trendrapport ook een recordhoogte, mede op basis van onderzoek van ArbodNed. Wel ziet NN een ontwikkeling naar beneden in de loop van het jaar, maar het verzuim door griep en corona neemt naar verwachting weer toe in het laatste kwartaal.
Meer psychische klachten en burn-out
Ook het aandeel van verzuim door psychische klachten neemt toe. In 2022 lag het aandeel tien procent hoger dan in de eerste helft van 2019. Volgens onderzoek van ArboNed zijn psychische klachten verantwoordelijk voor 28 procent van het aantal verzuimdagen. Zelfs 40 procent als gekeken wordt naar langdurig verzuim.
Een werknemer met een burn-out zit gemiddeld 279 dagen ziek thuis, waardoor de gemiddelde verzuimduur ook is opgelopen door de verhoging van het aantal verzuimdagen door dergelijke klachten. Naar verwachting gaat het psychische verzuim de komende tijd alleen maar verder omhoog, onder meer door de krapte op de arbeidsmarkt, waardoor de werkdruk omhoog gaat. Daarnaast zorgt inflatie voor financiële stress, waardoor werknemers vaker ziek thuis komen te zitten.
Corona en zorg
Ook corona speelt nog steeds een rol in de verzuimontwikkeling. Hoewel het aantal opnames afneemt, zitten mensen vaker thuis met milde symptomen en griepklachten door Covid-19. Vergeleken met de afgelopen twee jaar werden er meer ziekmeldingen gemeten van werknemers met griepverschijnselen. Ook het verzuim in de zorgsector stijgt door onder meer de verhoogde werkdruk door corona, zo meldt NN.
Minder investeringen in mentale gezondheid
De manier om verzuim door mentale klachten terug te dringen is ook preventie. Werkgerelateerde stress is de grootste oorzaak bij burn-out klachten. Maar investeringen in mentale gezondheid nemen juist af in veel Nederlandse bedrijven, zo meldde LinkedIn eerder deze maand in onderzoek. Nationale Nederlanden geeft de volgende tips:
- Blijf in contact met je werknemer. Zorg voor individuele aandacht en geef je werknemer ruimte voor werkzaamheden waar je werknemer energie van krijgt;
- Herken de signalen die kunnen leiden tot psychisch verzuim. Een Preventief Medisch Onderzoek is een goed hulpmiddel om inzicht te krijgen in mentale en fysieke gezondheid voor werknemers;
- Wees extra alert als er veel verandert in het bedrijf of de organisatie;
- Schakel op tijd hulp in;
- Werk continu aan duurzame inzetbaarheid.