
De Europese Centrale Bank verhoogt in een nieuw rentebesluit opnieuw de beleidsrente met 50 basispunten. Het herfinancieringspercentage is met deze verhoging nog niet op het niveau dat de centrale bank graag ziet, waardoor verdere verhogingen in de lijn der verwachting liggen.
De beleidsrente stond op 1,5 procent, maar stijgt nu naar 2 procent. De Amerikaanse Federal Reserve verhoogde de rente deze week opnieuw met een half procentpunt, na eerder meermaals historische stappen te hebben gezet met verhogingen. Ook de Bank of England verhoogde vandaag met een half procentpunt. De Fed mikt uiteindelijk op een percentage van 5,1 procent om de kapitaalmarkt af te koelen.
Inflatie nog steeds hoog
Het inflatiecijfer is ondertussen gedaald, maar nog steeds hoog. De ECB mikt op een langetermijninflatie van zo’n 2 procent en met de huidige inflatiecijfers komt de langetermijnverwachting te hoog uit. Daarom moet er nog meer op de rem worden getrapt. Christine Lagarde van de ECB gaf daarom onlangs al aan dat het zakken van de inflatie geen indicatie is dat er niet harder ingegrepen moet worden. Sterker nog, ze opperde dat de dip mogelijk geen structurele daling inhoudt en dat de inflatie hierna weer verder oploopt door de roerige energiemarkt.
Meer verhogingen in 2023
Aan het begin van de herfst leek de centrale bank al af te koersen op een beleidsrente van om en nabij de twee procent. Bestuurders van de centrale bank, waaronder DNB’s Klaas Knot, waren vrij duidelijk dat forse verhogingen nodig waren gezien de ontwikkeling van de kapitaalmarkten. Zo gaf ECB-bestuurder Martin Kazaks in oktober aan dat hij voorstander is van grote stappen en verdere verhogingen in 2023. Wel lijken economen te pleiten voor een pauze bij 2,5 tot 3 procent. Op dat moment zou het een kwestie zijn van pas op de plaats om te zien hoe de markt in de praktijk reageert op een herfinancieringsrente van om en nabij de 3 procent.
Recessie begin 2023
Een recessie is nu het basisscenario en de ECB ziet de Europese economie dit kwartaal en komend kwartaal krimpen. Economen van ABN AMRO MeesPierson meldden deze week dat we in het begin van 2023 te maken hebben met een recessie, maar dat er later dit jaar weer groei zal plaatsvinden. Ook Atradius meldt in zijn halfjaarlijkse economische outlook dat de wereldeconomie een recessie tegemoet gaat met hoge inflatie gecombineerd met lage groei. Een milde stagflatie dus.
Zakkende inflatie?
Wel neemt de inflatie af en is er een lichte groei in de tweede helft van 2023, waardoor jaren 80-scenario’s afgewend zouden moeten zijn. De inflatie zou volgend jaar uit moeten komen op 3,7 procent, mits er geen grote veranderingen op de energiemarkt plaatsvinden of lonen worden gecompenseerd met de inflatiecijfer van 2022 zonder dat de arbeidsproductiviteit meebeweegt. Dat zou leiden tot een loonprijsspiraal.