
Eind vorig jaar heb ik – net zoals in andere jaren – aan verschillende mensen uit mijn netwerk gevraagd welke trends zij voorzagen voor het nieuwe jaar. Uit die trendsgesprekken kwam dit keer een grote gemene deler naar voren: we gaan aan de slag met duurzaamheidsrapportage. Ik heb het even gecheckt: eind 2021 was er nog niemand die het noemde, en nu noemde iedereen het: de financial, de softwareleverancier, de detacheerder, de hoogleraar. Het houdt iedereen bezig.

Niet dat dat echt als een verrassing komt overigens. Na een paar nét iets te warme zomers, een klimaatbouwstop, boerenprotesten en Europese wetgeving (CSRD) kan het niemand zijn ontgaan dat er wat aan de hand is. Toen als gevolg van de oorlog in Oekraïne vervolgens ook de energieprijzen sky high stegen, werden we allemaal ook in de privésfeer geraakt. En werden we plotseling met de neus op de feiten gedrukt: hoeveel energie verbruiken we eigenlijk, kan dat misschien ook wel ietsje minder? Moeten we misschien toch gaan isoleren? Over op zonnepanelen?
Je kunt wel spreken van een burning platform dus. In 2024 moeten beursgenoteerde ondernemingen en OOB’s gaan rapporteren volgens CSRD. Nu zijn dat over het algemeen de ondernemingen die ook al te maken hebben met de NFRD, dus zij hebben al nagedacht over de materie. Maar een jaar later moeten alle grote ondernemingen eraan geloven. En dat ben je al best snel: meer dan 40 miljoen omzet, meer dan 20 miljoen balanstotaal, meer dan 250 werknemers.
Hoort dit thuis op het bordje van de financial? Het zal er vaak wel op terechtkomen. U bent immers degene die goed overweg kan met data, met rapportages én met compliance. U heeft vaak, als geen ander, goed inzicht in de processen in de organisatie en in de keten. In het magazine en op cmweb leest u een rondetafelgesprek over de worsteling die collega’s van u doormaken. Sommigen zijn al wat verder in het proces, sommigen staan nog helemaal aan het begin. Maar het geeft een mooie inkijk. Wilt u er meer over weten? Lees dan ook dit artikel van Ferdy van Beest. Hij legt uit hoe de regeling werkt en hoe u er een start mee kunt maken. Van Beest roept op om tijdig te beginnen, want op een toch al krappe arbeidsmarkt is de arbeidsmarkt voor CSRD-experts helemaal krap. Hulp invliegen kan dus een probleem worden. It giet oan!
Anja Jalink, hoofdredacteur
Lees ook in cm: ControllersMagazine 2023, afl. 1:
>> Anjo Hofman, business controller DUO: ‘Véél informatie is nog geen goede managementstuurinformatie’
>> Aanschaf zonnepanelen en btw: hoe zit het?
>> Compliance: de relatie tussen macht en vertrouwen
>> Wat is cross currency liquidity management?
>> Blog Jaap Koelewijn: Te optimistisch?
>> Persoonlijke effectiviteit: Een slimme boot vraagt om flexibele zeelui
>> Corporate Sustainability Reporting: de grote Europese stap naar duurzaamheidsrapportage
>> Excel-tutorial: Dynamische grafieken met de nieuwe matrixfuncties
>> CSRD: afwachten is geen optie meer
>> Young professional Fady Mikhail: ‘Ik heb op school veel geleerd, maar daarnaast ook heel veel’