
Deze tekst is door mij persoonlijk geschreven want ik vertrouw de gratis chatrobot ChatGPT deze column niet toe. Ongetwijfeld heeft de lezer dit fenomeen ondertussen de afgelopen weken ook zelf ontdekt, getest en met anderen besproken. Tijdens het uitproberen van deze chatrobot heb ik mij afgevraagd in hoeverre mijn creativiteit een belemmering is voor het gebruik van deze toepassing. Het formuleren van een duidelijk afgebakende vraag heb ik als uitdagender ervaren dan verwacht. Onwillekeurig moest ik daarbij denken aan de ‘thinking machines’ die Alan Turing -bekend van onder andere de gelijknamige test- voor de toekomst voorzag. Het is interessant om te bedenken wat de komende versie van deze robot met nog hoogwaardiger kunstmatige intelligentie voor ons gaat betekenen. Gaat deze technologie ons inspiratie geven om risico’s en beheersmaatregelen te beschrijven? Of gaan we een chatrobot inzetten om een gesprek te starten en wordt het antwoord dan ook opgesteld door een robot?
Door technologie is er een groeiende stroom informatie op ons afgekomen, waardoor het steeds ingewikkelder wordt om overzicht te behouden. Deze chatrobot als exponent van technologie zal zorgen voor een nog grotere informatiestroom. De samenleving blijft veranderen door technologisch ontwikkelingen en daarmee ook uw professie. Het tempo van verandering is al zo groot dat we ons bijna niet realiseren hoe snel dit gaat. Algemeen wordt aangenomen dat regulier of procesmatig werk dat op kantoren plaatsvindt straks alleen nog geautomatiseerd gebeurt. Vooraf kritische nadenken over de inzet van toepassingen van kunstmatige intelligentie zoals een chatrobot is dus essentieel. Met name het verzamelen van de juiste informatie en deze (zelf) kunnen verwerken is belangrijk.
Voor de future-proof professional zal het thema een leven lang ontwikkelen (LLO) daarom nog meer aandacht krijgen. Vooral het benutten van persoonlijke ontwikkelmogelijkheden met betrekking tot een onderzoekende houding is hierbij van belang. Een onderzoekende houding begint met interesse, een open blik, (kritische) vragen stellen, willen begrijpen en bereid zijn om verschillende invalshoeken te bekijken. Juist voor de professional in onze kenniseconomie zijn de belangrijkste zaken het verzamelen van relevante data en het onderzoeken van de kwaliteit en nauwkeurigheid van gegevens. Op dat vlak kan de professional het verschil (blijven) maken met een onderzoekende houding.
Kortom, hoe verwerk ik data en maak ik vervolgens mijn ‘analoge’ producten op de laptop en hoe kom ik tot ideeën en oplossingen voor mijn opdrachtgever. Niemand zit te wachten op een creatieve Financial die eigenzinnig of fantasievol omgaat met cijfers of regelgeving. Er wordt van een professional verwacht dat deze van data informatie maakt en zorgt voor overzicht om te komen tot gefundeerde besluiten. Door zelf de bronnen te kennen en het proces te begrijpen hoeft de professional dus niet blind te vertrouwen op de technologie. De toekomstbestendige professional weet dan technologie voor zich te laten werken door gebruik te maken van inzichten die eerder door anderen zijn bereikt oftewel ‘standing on the shoulders of giants’. Op deze manier voegt de professional waarde toe door vooraf een heldere afbakening van de vraag te maken, de bron en context te kennen om de kwaliteit van de gegevens te borgen.
Blijf vooral zelf nadenken om te creëren en blijf ook in 2023 met elkaar in contact.
Wekelijks kijkt een professional uit ons cm: nieuwspanel terug op belangrijk nieuws. Deze week: Peter Visscher, programmamanager bij LOI Hogeschool en bestuurslid van het SRFA.