
De gloednieuwe functie AFBEELDING maakt het heel eenvoudig om direct te verwijzen naar een plaatje online om in een cel weer te geven. De functie heeft een aantal parameters om ze passend te maken. Cm: legt uit hoe het allemaal werkt.
Na een tijdje in bèta te hebben gezeten, heeft Microsoft de nieuwe functie AFBEELDING (IMAGE) op 21 februari 2023 officieel uitgerold naar de online versie en mobiele apps. De feature kan verwijzen naar verschillende online bestandsformaten, te weten jpg-, jpeg-, bmp- en png-bestanden, maar ook naar tiff-, webp-, gif- en ico-bestanden. De functie heeft parameters om afbeeldingsgroottes automatisch in te passen of om handmatig resoluties in te stellen. In onderstaande voorbeelden laten we die opties zien.
Bronverwijzing
De enige vereiste parameter is de bron, oftewel de plek waar de afbeelding staat gepubliceerd (de hyperlink). In dit voorbeeld verwijzen we naar jpg’s van bewindslieden op Rijksoverheid.nl. Om de functie te gebruiken, typt u =AFBEELDING(“url”) (=IMAGE(“url”)) waarna Excel de gevonden afbeelding invoegt.
In dit geval verwijzen maken we de formule =AFBEELDING(“https://www.rijksoverheid.nl/binaries/medium/content/gallery/rijksoverheid/content-afbeeldingen/regering/bewindspersonen/kabinet-rutte-iv/mark-rutte/fotonavigatie/mark-rutte-1.jpg”). Druk op Enter om de afbeelding in te voegen.

Alt-tekst
De alternatieve tekst is een beschrijving die bijvoorbeeld wordt gebruikt door schermlezers om mensen met een visuele beperking te informeren van wat er te zien is. Deze tekst zet u tussen dubbele aanhalingstekens, bijvoorbeeld: “Afbeelding van Mark Rutte”. Alleen de url is een verplichte parameter, de overige hoeft u niet per se te gebruiken.

Formaat
Voor het formaat vult u het cijfer 0-3 in. Een 0 behoudt de beeldverhouding en plaatst de afbeelding binnen de cel. Dit levert de formule =AFBEELDING(“https://www.rijksoverheid.nl/binaries/medium/content/gallery/rijksoverheid/content-afbeeldingen/regering/bewindspersonen/kabinet-rutte-iv/mark-rutte/fotonavigatie/mark-rutte-1.jpg”;”Afbeelding van Mark Rutte”;0) op:

Een 1 zorgt ervoor dat de beeldverhouding wordt genegeerd en de cel wordt opgevuld met het plaatje. Een vierkant wordt bijvoorbeeld opgerekt tot een horizontale streep. Het is uiteraard ook mogelijk om de celgrootte aan te passen door simpelweg de rij groter te schuiven.

Optie 2 behoudt de originele grootte. Dat betekent in dit voorbeeld bijvoorbeeld dat de afbeelding van 677 bij 677 in zijn geheel in de cel wordt verwerkt. Excel past de celgrootte niet aan, wat betekent dat u nog enkel een klein stukje van de afbeelding te zien krijgt in de huidige indeling. Omdat de rijhoogte niet meer kan zijn dan 543 pixels, kunt u deze afbeelding op deze manier nooit goed in beeld krijgen.

Optie 3 geeft de mogelijkheid om vervolgens een hoogte en breedte aan te geven die Excel moet gebruiken. In dit geval willen we van 677×677 naar het handzamere 100×100. Dan komen we in de laatste versie uit op de formule:
=AFBEELDING(“https://www.rijksoverheid.nl/binaries/medium/content/gallery/rijksoverheid/content-afbeeldingen/regering/bewindspersonen/kabinet-rutte-iv/mark-rutte/fotonavigatie/mark-rutte-1.jpg”;”Afbeelding van Mark Rutte”;3;100;100). Met het aanpassen van de rijhoogte is het resultaat van optie 3:

Resultaat
Voor het gemak passen we de rijhoogte van de overige rijen alvast aan naar 100 pixels, door de rijen te selecteren en dan met de rechtermuisknop Rijhoogte (Row Height) te kiezen en 100 in te vullen bij Waarde (Value) die op Pixels is gezet. Of u past de waarden voor de hele spreadsheet aan onder Bestand > Opties > Geavanceerd > Weergave > Liniaaleenheden (File > Options > Advanced > Display > Ruler Units).
Vervolgens vullen we de url’s van de afbeeldingen van de overige bewindslieden in, met eventueel een alt-tekst, en de optie 3, gevolgd door de afmeting (100;100). Nu nog even Opmaken als tabel (Format as Table) en de rijen Midden uitlijnen (Middle Align) en het uiteindelijke resultaat is dan:

Foutmeldingen
Bij het experimenteren met deze functie kunt u tegen enkele foutmeldingen aanlopen. Dit zijn twee veelvoorkomende:
#BEZET!
Dit is een tijdelijke toestand en ziet u vaak direct na het drukken op de enterknop na het ingeven van de functie. Excel is dan nog bezig met het verwerken van de opdracht en koppelt nu de afbeelding.
#VELD!
Dit betekent waarschijnlijk dat er iets in de bronverwijzing, de url, niet klopt. Alternatief kan het ook betekenen dat de afbeelding in een bestandsformaat is gepubliceerd waar de functie AFBEELDING niet mee kan omgaan, bijvoorbeeld pdf of een PhotoShop-bestand.
cm:Excel
Dé nieuwsbrief voor de financial die meer wil weten over Excel. In de maandelijkse nieuwsbrief staat informatie over nieuwe toepassingen, handigheidjes, tips en trucs en opleidingen.Schrijf u vandaag nog in voor onze gratis Excel nieuwsbrief!