
Het minimumloon gaat nog verder omhoog. Vanaf 1 januari 2024 wordt het wettelijk minimumloon namelijk niet meer berekend per maand, maar per uur. De lonen gaan gemiddeld met nog eens 10 procent omhoog.
De Eerste Kamer heeft daarvoor een initiatiefvoorstel aangenomen. De verhoging komt bovenop de eerdere loonsverhoging van 10,15 procent van begin dit jaar. De verwachting is dat honderdduizenden mensen hiervan profiteren. In sectoren met een voltijdswerkweek van 40 uur, gaan de lonen met gemiddeld 10 procent omhoog. In sectoren waarin een werkweek 38 uur omvat, stijgt het loon met gemiddeld 5 procent.
Gevolgen voor werkgevers
De wet leidt tot verhoging van de lasten, met name voor het midden- en kleinbedrijf (mkb). De invoering van een uurloon op basis van een werkweek van 36 uur verhoogt de arbeidskosten die werkgevers maken voor minimumloonverdieners met een werkweek van meer dan 36 uur. Dat zorgt voor onrust in het bedrijfsleven. De Eerste Kamer nam ook een motie aan die verzoekt om de economische situatie van kleine werkgevers te beoordelen en te onderzoeken of lastenverlaging mogelijk is. Deze motie wordt meegenomen in de Voorjaarsnota, die de aanzet geeft voor de begroting van 2024.
Gevolgen voor het loongebouw
Deze wet heeft ook effect op de lonen die net boven het minimumloon liggen. ‘Het is niet makkelijk om op voorhand te zeggen hoe groot dat effect zal zijn en waar dat plaats zal vinden,’ zegt minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid daarover. ‘Het is natuurlijk ook aan individuele werkgevers en werknemers om daar invulling aan te geven. Het is dan echt de vraag hoe dat per sector en zelfs per ondernemer gaat uitpakken.’
Wet invoering minimumuurloon in het kort
Nederland kent sinds 1969 een wettelijk minimumloon (per maand). Dit wetsvoorstel gaat over de invoering van een uniform minimumuurloon. Dat zal volgens de initiatiefnemers leiden tot een eerlijker en transparanter minimumloon. Op dit moment geldt nog een vast minimumloon per maand, waarbij het niet uitmaakt of een werknemer 36 uur per week werkt of 40 uur. Voor beide gevallen geldt hetzelfde minimum.
Met de wetswijziging wordt het minimumuurloon hetzelfde, ongeacht de lengte van de werkweek. Voor minimumloonverdieners met een langere werkweek dan 36 uur, betekent het initiatiefwetsvoorstel een verbetering van hun inkomen.