
Energie-intensieve mkb’s kunnen vanaf dinsdag 21 maart 9.00 uur terecht bij RVO voor de subsidie die tegemoetkomt in de energiekosten. Deze is met terugwerkende kracht beschikbaar vanaf 1 november 2022 en vergoedt tot 50 procent van de energiekosten vanaf een drempelprijs. Cm: geeft 7 vragen en antwoorden over de regeling.
Ondernemers kunnen aanvragen indienen voor de tegemoetkoming van 21 maart 09.00 uur. Mkb-ondernemers, waarbij de energiekosten een relatief groot deel uitmaken van de omzet, kunnen tot 2 oktober 2023 17.00 uur compensatie aanvragen voor de gestegen gas- en elektriciteitskosten. Ze dienen één aanvraag in voor de gehele periode november 2022 tot en met december 2023. RVO berekent dan de tegemoetkoming en keert enkele dagen na goedkeuring een voorschot uit.
Wat zijn de voorwaarden?
De subsidie:
- Geldt voor mkb’s waarbij de energiekosten minimaal 7 procent van de omzet bedragen
- Bedraagt 50 procent (exclusief btw) van de kostenstijging boven de drempelprijs
- Is beschikbaar voor ondernemers die uiterlijk op 31 december 2022 waren ingeschreven bij de KVK
- Geldt voor mkb’s die een zakelijk energiecontract hebben
- Bedraagt maximaal 160.000 euro
Wat gebeurt er na de aanvraag?
RVO berekent de subsidie op basis van verbruikgegevens van de netbeheerder. Daarvan wordt 50 procent uitgekeerd als voorschot, om te voorkomen dat ondernemers net als met eerdere coronamaatregelen uiteindelijk een hoog bedrag moeten terugbetalen. Het voorschot is bedoeld als balans tussen dat risico en het direct helpen van ondernemers bij wie het water aan de lippen staat. Nadat RVO besluit dat een ondernemer die in aanvraag heeft ingediend in aanmerking komt voor de subsidie wordt het voorschot binnen 5 werkdagen uitgekeerd.
Wat is de drempelprijs?
Bij deze berekening is de modelprijs, de gemiddelde prijs over het jaar genomen, van 2023 uiteraard nog niet bekend. De drempelprijs is 1,19 euro per m3 gas en 35 cent per kWh elektriciteit. Dat betekent dat de gemiddelde energieprijs van 2023 hoger moet liggen dan dit bedrag, want in de berekening trekt RVO deze drempelbedragen af van het maximale bedrag.
Hoe wordt de TEK berekend?
Voor gas is de maximumprijs bijvoorbeeld 3,19 euro per m3, waar de drempelprijs 1,19 euro vanaf gaat. Dat komt uit op een maximumbedrag van 2 euro per m3. Als de uiteindelijke modelprijs van dit jaar hoger ligt dan 3,19 euro, ontvangen ondernemers maximaal 2 euro per m3. Voor het bedrag dat lager ligt, geldt dat 1,19 euro wordt afgetrokken van de modelprijs voor de vergoeding per m3. Als bijvoorbeeld de modelprijs zou uitkomen op 2,50 euro, is de uiteindelijke subsidie 1,31 euro per m3.
Hoe zit het met het prijsplafond en TEK?
De tegemoetkoming door het prijsplafond wordt in mindering gebracht op de subsidie. Let op: Dit geldt ook voor de 190 euro die ondernemers in november en december hebben ontvangen ter compensatie van de hogere energieprijzen.
En met teruggeleverde elektriciteit?
Aan het net teruggeleverde energie, bijvoorbeeld met zonnepanelen, wordt van het verbruik afgetrokken waar RVO mee rekent om de subsidie vast te stellen.
Wat gebeurt er in 2024?
De voorschotten zijn dus lager dan ondernemers inmiddels gewend zijn geraakt, om een financiële strop te voorkomen mochten de prijzen dalen. In 2024 wordt de uiteindelijke subsidie vastgesteld aan de hand van de gemiddelde energieprijs over het jaar. Deze uitkomst wordt vergeleken met het uitgekeerde voorschot en het verschil wordt verrekend met die uitkering.