
Vier op de tien financials geeft aan dat ze meer bezig zijn met betaalachterstanden van bedrijven en consumenten in het afgelopen jaar dan daarvoor. Coronaschulden en de energiecrisis maken creditmanagement belangrijker, maar debiteurenbeheer is in de praktijk vaak een ondergeschoven kindje.
Creditmanagement: Ga efficiënt om met debiteuren
Universitair hoofddocent en financieel expert Jean Gieskens legt in de e-learning Creditmanagement: Top 10 KPI uit hoe u debiteurenbeheer efficiënt inricht. Hij laat berekeningen zien in Excel en in de eindtoets past u deze kennis toe en berekent u zelf de resultaten.
In deze cursus leert u onder meer:
- Hoe u afschrijving op dubieuze debiteuren berekent en uitvoert
- Een grey- en blacklist samen te stellen en welke criteria u daarvoor gebruikt
- Hoe u bepaalt welke criteria voor uw organisatie relevant zijn
>> Al abonnee? Bekijk hier de cursus creditmanagement op uw dashboard
>> Nieuwsgierig? Lees hier meer in de openbare catalogus
In veel organisaties krijgt debiteurenbeheer onvoldoende liefde, terwijl de debiteuren een belangrijk deel van het werkkapitaal vormen. Bijna een kwart van de finance professionals noemt debiteurenbeheer een ondergeschoven kindje, zo blijkt uit onderzoek van incasso-organisatie Flanderijn. Dat terwijl meer dan een derde van de financials sinds een half jaar steeds meer bezig is met de betaalachterstanden van consumenten en bedrijven.
Behoefte aan kennis
Het werk van de financial draait daarmee steeds meer om het debiteurenbeheer. In 31 procent van de organisaties ligt de focus daar nu ook op, blijkt uit het onderzoek. Maar in 24 procent van de gevallen niet. Dat terwijl 40 procent een groei van de betalingsachterstanden heeft gemerkt het afgelopen jaar. Volgens de financials moet er meer aandacht komen om het kennisniveau van medewerkers over debiteurenbeheer op te krikken. Twee op de vijf finance professionals geeft aan meer kennis te willen over het afhandelen van debiteuren.
Juiste training
‘Door de coronaperiode en de daaropvolgende energiecrisis is de problematiek rondom schulden heel divers geworden en dat vraagt om maatwerk, zowel richting consumenten als bedrijven,’ zegt Flanderijn-directeur Michel van Leeuwen. ‘Om goed om te gaan met debiteurenbeheer is het belangrijk dat medewerkers hiervoor de juiste training krijgen. Betalingsachterstanden hebben namelijk een enorme impact op het leven van de klant en zij verdienen het om zo goed mogelijk behandeld en geholpen te worden. Daarbij weten wij uit ervaring dat goede debiteurenafhandeling een groot verschil kan maken in het aantal openstaande rekeningen. Zo helpt een bedrijf niet alleen zijn klant, maar zorg je ook voor betere liquiditeit.’