
Meer dan 100.000 van 266.000 ondernemers die gebruik hebben gemaakt van het bijzonder uitstel bij de belastingdienst vanwege corona, hebben een betaalachterstand. Er moet nog steeds in totaal 17,2 miljard euro worden terugbetaald.
Sinds 1 oktober 2022 betalen ondernemers in maandelijkse termijnen het openstaande bedrag van de niet betaalde belastingen tijdens de coronacrisis terug. Automatisch wordt het bedrag verdeeld over 60 maandelijkse termijnen, maar er zijn ook opties om tot een andere termijn te komen als ondernemers door de standaardperiode in de financiële problemen raken. Ook is de invorderingsrente gestegen. In 2022 was de rente om ondernemers te stimuleren belasting tijdig te betalen 1 procent, maar sinds 1 januari is dat 2 procent. Vanaf 1 juli wordt het 3 procent en vanaf 1 januari 2024 keert de belastingrente weer terug naar het oude niveau van 4 procent.
Lees ook: 8 vragen over het terugbetalen van de belastingschuld na corona
Contact met gemeente of KVK
De Belastingdienst is gestart met het contacteren van ondernemers die achterlopen. In februari werd al een brief verstuurd waarin de fiscus dreigt de betalingsregeling in te trekken. Op de brief kwam veel kritiek, onder meer omdat de Belastingdienst door een storing op dat moment zelf geen overzicht had van de schuld. Ook ondernemers die veronderstelden netjes terug te betalen, kregen deze brief op de mat. Het kabinet spoort ondernemers aan om contact op te nemen met hulporganisaties als de gemeente en de KVK, mochten ze in financieel zwaar weer verkeren.
Brieven in april en mei
Als bedrijven niets doen, ontvangen ze in april een brief met het dringende verzoek om binnen twee weken de opgebouwde achterstand in te lopen. Als er dan nog geen actie wordt ondernomen, volgt in mei een beschikking waarmee de betalingsregeling ingetrokken kan worden. Zo’n 22.000 ondernemers hebben hun schuld inmiddels volledig afgelost. Zo’n 73.000 ondernemers zijn nog niet begonnen met het afbetalen van de tijdens de pandemie opgebouwde schuld. Het kabinet roept hen op hiermee te beginnen of om hulp te zoeken als ze tegen problemen aanlopen.
Zorgen om betaalachterstand
‘De Belastingdienst maakt zich met name zorgen om de 73.000 ondernemers die nog helemaal niets hebben afgelost en om de ruim 18.000 ondernemers die niet alleen achterlopen met de aflossingsverplichtingen, maar ook hun reguliere belastingen na 1 oktober 2022 niet hebben betaald,’ schrijft staatssecretaris Van Rij van Financiën in een Kamerbrief. ‘De redenen zijn divers: er is sprake van onbekendheid met de verplichting tot aflossing en/of de versoepelingen, van betalingsonmacht, van bewuste keuze en van een afwachtende houding.’
Aansturen op generieke kwijtschelding
‘Zo zijn er ondernemers die met (ernstige) betalingsproblemen kampen, maar er zijn ook ondernemers die na het contact met de Belastingdienst hun betalingsachterstand ingelopen hebben. Ook zijn er ondernemers die hebben aangegeven nog te zullen betalen of een verzoek om een versoepeling te doen. Er zijn ook ondernemers die bewust niets doen: zij geven aan te rekenen op generieke kwijtschelding.’