
De inflatie komt volgend jaar op een gemiddeld niveau van 4,4 procent uit, berekent Rabobank. De ECB probeert de inflatie af te remmen met renteverhogingen, om ervoor te zorgen dat de geldontwaarding op langere termijn op een acceptabel niveau blijft.
De milde recessie die eerder werd verwacht is tot nu toe uitgebleven. Nederland is sterker uit de pandemie gekomen dan de meeste EU-landen, concludeert de Rabobank in zijn economische update, maar de economie is nog steeds oververhit door personeelstekort, inflatie en een beperkte economische groei. Een recessie is uitgebleven door overheidssteun, bijvoorbeeld met de compensatie voor de toegenomen energieprijzen. De bank gaat ervan uit dat de overheid het prijsplafond in 2024 niet volledig loslaat, maar wel verhoogt.
Afremmen inflatie
Zorgelijk is dat de inflatie is verbreed en niet sterk is gedaald. In de laatste analyse van het CBS steeg hij zelfs weer lichtjes. Rabobank verwacht dit jaar op een gemiddeld inflatieniveau uit te komen van 5 procent en 4,4 procent in 2024. Centrale banken zijn aan zet om de inflatie af te remmen. De Federal Reserve lijkt een strategie na te willen streven van pompend remmen met vaker verhogingen dan eerder aangenomen, terwijl de ECB lijkt te sturen op een beleidsrente van 5 procent. Dat betekent dat er nog 2,5 procentpunten aan verhogingen zullen volgen dit jaar. De eerstvolgende stap is naar verwachting een half procentpunt en dat wordt volgende week bekendgemaakt.
Meer bedrijfsdynamiek
Met de verhogingen nemen kredietaanvragen van bedrijven mondjesmaat af. De enige significante daling in het totale bedrag aan kredietverstrekkingen zag Rabobank in hypotheken, waarbij waarschijnlijk een rol speelt dat de rente op hypotheken al eerder opliep dan de beleidsrente, die pas sinds juli vorig jaar weer positief is. ‘Op langere termijn zou de stijging van de rente kunnen zorgen voor meer bedrijfsdynamiek. Dit is belangrijk voor een gezonde economie. Goedkope financiering heeft namelijk verouderde, weinig winstgevende bedrijven overeind gehouden,’ schrijft de bank.
Minder investeringen
De keerzijde is dat ook gezonde bedrijven minder kunnen investeren door de onaantrekkelijke prijzen van financiering. De toegenomen kosten staan bedrijfsinvesteringen in de weg, omdat organisaties vaker bezig zijn met het financieel weerbaar blijven dan met langetermijnstrategie. ‘Door de gestegen rente is het voor bedrijven ook duurder om nieuwe financiering aan te trekken. Nieuwe investeringen waarvoor zij extra geld moeten lenen, komen hierdoor onder het vergrootglas te liggen en minder rendabele investeringen lopen dan het risico niet door te gaan.’