
De inflatie in februari was volgens het CBS 8 procent. Ook wordt de inflatie breder en is geld over de hele linie minder waard geworden. De ECB plant ondertussen een renteverhoging deze week, maar de val van de Silicon Valley Bank kan ervoor zorgen dat die minder hoog is dan verwacht.
De inflatie wordt gemeten ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Een jaar geleden was de inflatie al 6,2 procent ten opzichte van februari 2021. Vorig jaar waren de hoge energieprijzen vooral de oorzaak van de inflatie, inmiddels is de geldontwaarding breder dan energie/brandstof en merkbaar in diensten, voeding en industriële goederen. Voeding was een grote stijger, wat levensmiddelen betreft waren Nederlanders 18,4 procent meer kwijt aan boodschappen dan een jaar eerder en kleding was 11,8 procent duurder dan dezelfde maand een jaar eerder. In februari waren de totale consumentengoederen en –diensten, exclusief energie en motorbrandstoffen, 8,1 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar.
Inflatie eurozone
Diverse analisten rekenden op een iets lager inflatiecijfer na eerdere dalingen en zakkende energieprijzen, maar andere landen binnen de eurozone hadden de afgelopen week ook al dergelijk minder goed nieuws. Zo verwachtte Bloomberg een inflatiedaling in Duitsland na een afremming in januari, maar daar liep de inflatie zelfs op vergeleken met een maand eerder. Net als hier, lag dat grotendeels aan de prijzen van voeding. Bij onze Oosterburen was eten en drinken 22 procent duurder dan een jaar eerder.
Kosten doorberekend
De prijzen stijgen nu omdat de hogere energiekosten van vorig jaar bij producenten nu bij consumenten terechtkomen. Producten uit energie-intensieve sectoren, zoals de glastuinbouw, zijn door de prijsstijging duurder geworden. Overheidssteun als de TEK moet dergelijke leveranciers lucht geven, maar prijsstijgingen zijn in de regel hardnekkig: producten worden wel duurder, maar zelden weer goedkoper. Om die reden accepteert de centrale bank een gemiddelde langetermijnstijging van de inflatie van 2 procent.
Kapitaalmarkt afkoelen
De Europese Centrale Bank heeft de opgave de inflatie te beteugelen en voert naar verwachting deze maand een verdere rentestijging door van nog eens 50 basispunten. De beleidsrente zou daarmee uitkomen op 3 procent. In de VS wordt eenzelfde monetair beleid gevolgd, maar tot nu toe is de inflatie daar nog onvoldoende afgeremd. De val van investeringsbank SVB heeft misschien tot gevolg dat de ECB de rente minder sterk verhoogt deze week om die klap op te vangen.
Stijgingen in 2023
In november werden analisten enthousiast van de afremmende inflatie, maar de ECB gaf toen al aan dat de tekenen niet goed genoeg waren om te denken aan het afbouwen van renteverhogingen. ‘We zien de componenten noch de richting die me doen geloven dat we piekinflatie hebben bereikt en dat het op korte termijn daalt,’ zei ECB-baas Christine Lagarde tegen het Europese Parlement die maand. Naar verwachting gaat de centrale bank nog zeker tot de zomer door met verhogingen. Als dat in stappen van 50 punten gebeurt, komt de beleidsrente aan het eind van de eerste helft van 2023 uit op 5 procent.
Update 15 maart: Een eerdere versie van dit artikel op 2 maart ging uit van de snelle raming van het CBS. Dit bericht is bijgewerkt met de officiële cijfers van 14 maart.