
Het kabinet trekt meer dan 20 miljard euro uit voor innovatieve ondernemingen. Het inzetten van subsidies als de WBSO en het Nationaal Groeifonds moet dit mogelijk maken. Er wordt meer geïnvesteerd in energietransitie, circulariteit en sleuteltechnologieën.
De komende jaren wil het kabinet vooral investeren in innovatiebeleid met maatschappelijke impact. In de projecten wil het kabinet meer nadruk leggen op de samenwerking tussen Nederlandse onderzoekers en ondernemers. Om economische groei te kunnen blijven realiseren, moeten er meer innovatieve producten en diensten ontstaan als antwoord op maatschappelijke veranderingen als grondstoffenschaarste, digitalisering, verduurzaming en veiligheid.
R&D
Om dat te bereiken, is er onder meer 50 miljoen extra beschikbaar voor de R&D-subsidie WBSO. Vorig jaar concludeerde minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat dat de reële WBSO-subsidie daalt in 2023 en 2024, maar nu wordt het beschikbare budget verhoogd. Ook is er meer aandacht voor sleuteltechnologieën als fotonica en AI en energietransitie en circulariteit in het missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid. Ook subsidies als MIT maken geld beschikbaar voor ondernemers die R&D uitvoeren.
Lees ook: WBSO aanvragen: voorkom deze drie missers
Nationaal groeifonds
Daarnaast wordt het Nationaal Groeifonds wordt ingezet om innovatie te verbinden met impact door ondernemers, maatschappelijke organisaties en onderzoekers met elkaar te verbinden. Verder zijn er investeringen op dit vlak in het versterken van toegepaste onderzoeksfaciliteiten (500 miljoen euro), praktijkgericht onderzoek (100 miljoen euro) en de grootschalige wetenschappelijke infrastructuur (500 miljoen euro).
Voor innovatieve start-ups en scale-ups zijn bovendien volop financieringsmogelijkheden (meer dan 1 miljard euro) beschikbaar. En in het nieuwe Kennis- en Innovatieconvenant bedragen publieke en private investeringen van meer dan 30 deelnemende partijen jaarlijks zo’n vijf miljard euro.