
Volgens ondernemersorganisatie VNO-NCW is het ondernemersklimaat in Nederland ernstig verslechterd. Uit een nieuwe peiling blijkt dat 10 procent van de Nederlandse bedrijven eraan denkt om binnen vijf jaar mee te stoppen en 13 procent wil het land verlaten.
Meer dan 60 procent van de Nederlandse ondernemers vindt dat het klimaat is verslechterd, zo blijkt uit de jaarlijkse peiling van MKB-Nederland en VNO-NCW. De regeldruk drukt een zware stempel op bedrijven; de helft maakt zich grote zorgen over vergunningen en regeldruk. Bij kleine bedrijven zijn de belastingen en premies een groter struikelblok, terwijl bij grote bedrijven de arbeidstekorten een belangrijker obstakel vormen. Vooral in de energiesector en bij maakbedrijven wordt vaker gedacht aan een vertrek uit Nederland. Dat is logischerwijs geen optie in de sectoren onderwijs en de cultuur, sport en recreatie.
Horeca en detailhandel negatief
De arbeidstekorten houdt 53 procent wakker. Energiekosten zijn een grote zorg voor 39 procent van de ondernemingen, meteen gevolgd door belastingen en premies met 38 procent. Horecaondernemers en de groot- en detailhandel zijn het minst positief over hun toekomst en over de aantrekkelijkheid van ons land om in te ondernemen.
Uitschieters IT en financiële dienstverlening
Een opvallende uitschieter is de sector informatie & communicatietechnologie. Daar vindt de helft van de bedrijven dat Nederland een aantrekkelijk land is om te ondernemen, tegen een gemiddelde van 39 procent. Ook de financiële dienstverlening valt op: 15 procent vindt dat Nederland géén aantrekkelijk land is om te ondernemen.
Toename polarisatie zorgelijk
De toenemende polarisatie is volgens veel ondernemers een probleem. In totaal zegt 67 procent dat dit een bedreiging is voor het ondernemersklimaat. Vooral in sectoren als transport en zakelijke dienstverlening is dit een zorg (meer dan 70 procent), terwijl bij financiële dienstverlening en horeca dit minder dan gemiddeld wordt genoemd als bedreiging (53 en 60 procent).
