
Minister-president Rutte wil dat het makkelijker wordt voor ondernemers om als een werknemer langdurig ziek is een andere vaste werknemer aan te stellen. Hij is in gesprek met andere ministeries hoe dit financieel haalbaar gemaakt kan worden.
Dat meldt Rutte in De Ondernemer Kiest Live van De Ondernemer. Rutte geeft aan net over de loondoorbetalingsregeling te hebben gesproken, omdat het kabinet bezig is met het SER-advies om het verschil tussen vast en flex te verkleinen. ‘Het eerste jaar loon doorbetalen is oké, maar in het tweede jaar wil je op een gegeven moment duidelijkheid hebben.’ De premier hoopt daar in de komende weken een beslissing over te kunnen nemen.
Advies om tijd in te korten
De mkb-nieuwssite stelde eerder een Ondernemerskabinet samen en diens minister-president vroeg aan Mark Rutte wanneer de regeling voor loondoorbetaling van twee jaar wordt afgeschaft. SER-lid DNB adviseerde tijdens de kabinetsformatie om de loondoorbetaling bij ziekte te verkorten om het gat tussen vaste werknemers en flexibele krachten verder te verkleinen. Dat advies kwam op stevige kritiek van vakbonden te staan. CNV stelt dat terugkeer naar dergelijke onzekerheid voor werknemers niet paste in een tijd van ongekende arbeidskrapte. FNV vindt dat het de afspraken over de arbeidsmarkt zo precair zijn dat je niet moet tornen aan dergelijke verworven zekerheden.
Financiële steun
Meer duidelijkheid in het tweede jaar is volgens Rutte belangrijk, zodat ondernemers weer kunnen kijken naar het in dienst nemen van een andere werknemer. ‘Maar dan zit je in het tweede jaar nog wel met de kosten,’ zegt Hans Biesheuvel van ONL in het programma. ‘Het is duur en risicovol, dus we moeten het haalbaarder maken om mensen aan te nemen,’ aldus Biesheuvel. Daarop verklaarde de minister-president dat het kabinet van plan is om zo’n 300 miljoen euro uit te trekken om dat financieel te ondersteunen.
Ondernemersrisico blijft
‘Je kunt het niet helemaal wegnemen. Er is natuurlijk altijd een ondernemersrisico en daar hoort ook bij dat als een werknemer langdurig ziek wordt je een zeker risico hebt.’ Hij geeft aan dat de discussie verder ook gaat over waar de grens ligt bij het aantal werknemers voor een onderneming die in aanmerking komt voor financiële compensatie. Daarover voert het kabinet gesprekken met werkgevers en bonden.