
‘Vake bi’j te bange,’ zeggen ze bij ons in het oosten van het land. Daar moest ik aan denken toen ik werkte aan de interviews uit deze aflevering. Soms kijk je heel erg tegen iets op, maar blijkt het achteraf best mee te vallen. En soms is het ook gewoon wel echt heel erg moeilijk, maar heeft het toch heel veel meerwaarde om je er wel in te verdiepen en ermee aan de slag te gaan.
Zo betoogt universitair docent en econoom Jean Gieskens dat controllers zich niet moeten laten afschrikken door het extra werk of de benodigde basiskennis statistiek, maar dat ze de uitdaging aan zouden moeten gaan om met duurzaamheid en data-analyse aan de slag te gaan. ‘Zo rond de eeuwwisseling dachten we dat financials zich met big data en data-analyse bezig zouden gaan houden. Dat is toen helemaal uit hun handen geglipt en bij cio’s terechtgekomen. Collega’s klagen nu: ‘We hebben dat toen uit onze handen laten glippen en we moeten niet zo dom zijn dat we dat nu weer laten gebeuren.’ De duurzaamheidsregels die op ons afkomen zijn een uitdaging waar financials bij uitstek hun toegevoegde waarde kunnen laten zien.

Training
Bij UWV, een van de grootste dataverwerkers van ons land, is er binnen het aandachtsgebied van de controller een omslag naar datagedreven werken. Bij de divisies die aan de beurt zijn voor de uitrol, krijgen de controllers allemaal een training zodat ‘ze zelf modellen kunnen bouwen, het kunnen beheersen en een goede ambassadeur kunnen zijn’, vertellen Washant van Dam en Erwin Remijn. En dat is soms pijnlijk moeilijk vertellen ze. Echter: ‘We geven iedereen de opleiding, maar niet iedereen hoeft straks zelf modellen te bouwen. Het feit dat je eraan geproefd hebt en snapt hoe het werkt, maakt jou een veel betere business partner.’ Doordat je het snapt, kun je het gesprek met de techneuten ook veel beter aan. Je snapt waar de ‘pijn’ van de ontwikkelaar zit en snapt hoe complex het is. ‘Dus als een developer vraagt om een keer een middagje te zitten, dan maak ik er nu wel tijd voor vrij.’
Veranderen
En dan is er nog het gesprek dat ik had met Frank Brilman. Hij begeleidde jarenlang teams bij veranderprocessen. Toen ontdekte hij dat mensen zijn trainingen geweldig vonden, maar meestal binnen twee weken weer terugvielen in de oude patronen. Hij belandde in een existentiële crisis en ging op onderzoek uit. De enige oorzaak die hij vond was een gebrek aan accountability, ofwel aanspreekbaarheid op het behalen van resultaat. Hij leerde om – net zoals succesvolle sportteams of orkesten – te beginnen met een helder beeld van het doel. En vandaaruit te gaan werken. En elkaar accountable te houden: ik kan op jou rekenen, jij kunt op mij rekenen. Zoals ik al zei: ‘Vake bi’j te bange’.
Anja Jalink, hoofdredacteur – anjajalink@vakmedianet.nl
Lees ook in cm: ControllersMagazine 2023, afl. 2:
>> Process mining: In zeven stappen van data naar inzicht
>> Opsporing btw-fraude: De ins en outs van DAC7
>> Hoe werkt modified duration voor de waardering van balansposten?
>> Verslaggeving: Goed voorbeeld goed volgbaar?
>> De voordelen van datagedreven werken
>> Juridische uitdagingen van big data
>> Blog Jaap Koelewijn: Uitstel van executie?
>> Excel-tutorial: Ombouwen van maandelijkse forecast naar wekelijkse forecast
>> Hoe de SBM-regel u gaat redden van onnodige meetings
>> Young professional Bas Prins: ‘Ik vond de organisatie heel tof, maar de groeipotentie ontbrak’