
Er is een beperkt aantal oob-accountants in Nederland. Omdat vooral kleinere fondsen geen wettelijke controle kunnen laten uitvoeren, vertrekken ze naar landen waar de strenge regels niet gelden. Ondertussen wordt er strenger gekeken naar de mate van controle van oob-accountants.
De Autoriteit Financiële Markten is gestart met de intensivering van toezicht op oob-organisaties, zo meldt de toezichthouder in zijn jaarverslag. Vorig jaar onderzocht de organisatie hoe het oob-segment in elkaar steekt en de beurswaakhond voert steeds meer onderzoek uit op de mate van control van deze accountantsorganisaties.
Intensivering toezicht
De intensere toezicht werd in 2021 aangekondigd en is op 1 januari gestart. De AFM wil zo meer inzicht krijgen op de kwaliteit van wettelijke controles bij oob-accountantorganisaties. ‘Dat willen we bereiken door de frequentie en diepgang van onze onderzoeken te vergroten, door onderzoeken naar specifieke thema’s uit te voeren en door meer onderzoeken uit te voeren bij de individuele accountants-organisaties,’ staat te lezen in het jaarverslag.
Afname oob-accountants
De beurswaakhond merkt op dat het aantal oob-accountants afneemt, waardoor vooral kleinere beursfondsen van openbaar belang in de problemen raken. Omdat een dergelijke wettelijke controle aan meer eisen moet voldoen en dus kostbaarder is, is het voor grote kantoren minder aantrekkelijk om zulke klanten aan te nemen.
Onder meer Grant Thornton, Accon avm en Baker Tilly trokken zich terug uit deze markt. BDO, Deloitte, Ernst & Young, KPMG, Mazars en PricewaterhouseCoopers zijn de enige kantoren die nog oob-klanten kunnen helpen. Enkele beursfondsen dreigen inmiddels hun beursnotering te verliezen omdat ze geen accountant kunnen vinden en plannen een overstap naar het buitenland.
Fondsen naar buitenland
Zo hoorde CO2-compensatieorganisatie DGB Group deze maand dat ze niet-compliant zijn. Euronext dreigt vanaf 27 april stappen te nemen om de beursnotering te schrappen. En investeringsmaatschappij Lavide Holding heeft hetzelfde te horen gekregen en onderzoek migratie naar Euronext Parijs of Brussel.
‘Lavide, haar aandeelhouders en een aantal andere kleinere Nederlandse beursgenoteerde bedrijven zijn al langere tijd op de hoogte van deze problematiek. Voortkomende uit het feit dat er in Nederland geen oob-accountant voor handen is om het accountantsonderzoek naar de jaarcijfers te doen,’ aldus een persbericht