
Groene arbeidsvoorwaarden, zoals een hogere thuiswerkvergoeding of het stimuleren van milieuvriendelijk woon-werkverkeer, staan niet hoog op de agenda bij 35 procent van de bedrijven. Dat terwijl de behoefte van werknemers groot is.
Werkgevers kunnen inzetten op CO2-reductie met groene arbeidsvoorwaarden. Dat zijn bijvoorbeeld een hogere thuiswerkvergoeding om wegverkeer te reduceren, betere reiskostenvergoeding voor milieuvriendelijke vervoersmiddelen, extra vakantiedagen voor milieuvriendelijke vakanties, elektrische lease-auto’s, een klimaatbudget voor woonverduurzaming of een fietsplan.
Behoefte aan groene arbeidsvoorwaarden
Dat laatste lukt vaak nog wel, meldt Visma | Raet, maar 35 procent van de Nederlandse ondernemers heeft helemaal geen groene arbeidsvoorwaarden en is daar ook niet mee bezig. Dat terwijl 81 procent van de medewerkers daar wel behoefte aan heeft. Ook sollicitanten stellen hier vaker vragen over. Tegelijkertijd denkt 38 procent van leidinggevenden en HR-medewerkers dat de behoefte hieraan helemaal niet bestaat.
Zorgplicht werkgever
‘Fietsplannen worden dus al massaal aangeboden, maar er is nog veel ruimte voor verdergaande groene arbeidsvoorwaarden,’ zegt Myrthe Smalbraak, HR Director bij Visma | Raet. ‘Tegelijkertijd is het bieden van bijvoorbeeld een klimaatbudget voor het verduurzamen van de eigen woning iets waarvan we ons kunnen afvragen of het valt onder de zorgplicht van de werkgever. Wat in elk geval wel duidelijk is, is dat steeds meer werknemers op zoek zijn naar werkgevers die hun steentje aan het milieu bijdragen.’
Steeds meer eisen
Nederlandse ondernemingen worden ondertussen gedwongen klimaatvriendelijker te worden, bijvoorbeeld met het Besluit CO2-reductie werkgebonden personenmobiliteit. Daarbij moeten werkgevers met meer dan 100 werknemers informatie verstrekken over vervoersmiddelen en brandstoffen die werknemers gebruiken om naar hun werk te komen. Daarmee berekent de overheid de CO2-emissies en worden ze met een rapportage gestimuleerd om reducerende maatregelen te nemen. Deze regel zou ingaan op 1 januari 2023 maar is uitgesteld naar 2024.