
Ondanks de personeelstekorten, is automatisering de afgelopen jaren minder hard gegroeid dan gedacht. Het World Economic Forum denkt dat vorderingen met Large Language Models, zoals tools die fouten corrigeren, tot een opleving kunnen leiden.
Organisaties schatten dat 34 procent van alle bedrijfstaken nu door machines worden uitgevoerd en dat dus 66 procent door mensen wordt gedaan. Dat is slechts één procent hoger dan het World Economic Forum (WEF) in 2020 opmerkte. ‘Deze snelheid gaat in tegen verwachtingen van respondenten in 2020 dat ongeveer de helft van alle bedrijfstaken zou worden geautomatiseerd gedurende de komende vijf jaar,’ staat in The Future of Jobs 2023. Dat zou misschien betekenen dat automatisering vooral heeft geleidt tot het versimpelen van taken in plaats van het wegautomatiseren ervan, oppert het WEF.
Generatieve AI
Specifieke generatieve AI moet het verschil maken. Taalmodellen als GPT-4 worden verwerkt in tools die ervoor zorgen dat gerichte antwoorden worden geleverd of er gespecialiseerde hulp wordt geboden. Denk aan antwoordbot Poe van Quora, zakelijke analytics van Viable, de automatische samenvatter in Notion, copywriter Jasper en meer van dit soort oplossingen. Ook RPA-achtige features die gebaseerd zijn op deze technologie verschijnen op termijn in software als Word en Excel, waarmee bepaalde taken simpeler worden en enkel nog een menselijke nacontrole behoeven.
AI mainstream
Het WEF denkt daarom dat automatisering een grotere vlucht neemt de komende jaren en tools die gebruikmaken van deep learning mainstream worden. ‘Het valt nog te bezien hoe technologie die nu snel verandert, zoals generatieve AI-technologie, de te automatiseren taken tussen 2023 en 2027 verandert, met recente onderzoeken die aantonen dat taalmodellen nu al 15 procent van taken automatiseren,’ staat te lezen in het rapport. ‘Gecombineerd met toepassingen die bekende issues met taalmodellen kunnen corrigeren (bijvoorbeeld feitelijke onjuistheden) kan dat aandeel naar 50 procent stijgen.’
Aanpak arbeidskrapte
Ondanks de vrees voor het verdwijnen van banen door automatisering met AI, verwacht het WEF dat veel werknemers worden geholpen met AI-tools, waardoor de baan niet verdwijnt, maar het takenpakket beter te behappen wordt. Dat zou vooral met het oog op de toenemende arbeidskrapte bedrijven uit de brand helpen. Omdat de technologie relatief nieuw is, ontwikkelingen snel gaan en tools elke maand veranderen, is het erg lastig om zinnige dingen te zeggen over hoe AI werk verandert, behalve dát dit een impact gaat hebben.
Grote kansen
‘Hoewel generatieve AI de potentie heeft om banen te doen verdwijnen, geeft de focus op het trainen van werknemers om AI en big data te gebruiken aan dat er nieuwe kansen ontstaan voor rollen die helpen om bedrijfsdoelen te bereiken,’ meldt het WEF. ‘Eerder dit jaar domineerden pessimistische voorspellingen over banen door energietransitie en generatieve AI de krantenkoppen, maar deze gebieden worden door respondenten ook gezien als enkele van de grootste gebieden voor toekomstige werkgelegenheidsgroei.’