
De deadline voor pensioenuitvoerders om over te stappen op het nieuwe stelsel wordt waarschijnlijk met een jaar verlengd. Minister Schouten probeert zo tegemoet te komen aan weerstand in de Eerste Kamer, die de nieuwe wet moet goedkeuren. Vanaf 1 juli 2023 zouden uitvoerders kunnen beginnen met overstappen.
In de huidige plannen moet iedereen zijn overgestapt op 1 januari 2027, maar dat wordt dan 2028. Sommige partijen, waaronder het CDA, wilden nog meer uitstel. Daarbij bestaat het risico dat het gevoel van urgentie bij uitvoerders verdwijnt en de overstap simpelweg vertraging oploopt. Met de huidige datum van 2027 denken uitvoerders de deadline krap te kunnen halen. Met een jaar extra krijgen ze meer ruimte.
Lees ook: Stoomcursus pensioen: 12 vragen en antwoorden
Deadline later vastgesteld
De datum wordt nu uit de Wet gehaald, zodat de regering flexibeler kan inspelen op de situatie. Via een ministeriële regeling wordt vervolgens een deadline vastgesteld waarop het nieuwe pensioen uiterlijk van kracht moet zijn. Een andere toezegging is dat de minister in de gaten zal houden of de pensioensector de deadline gaat halen. Daarvoor wordt op verzoek van het CDA een commissie aangesteld.
Laatste horde
Vandaag debatteert de Eerste Kamer met de Pensioenminister over het nieuwe stelsel dat binnen nu en enkele weken goedgekeurd zou moeten worden. Er is lang gesproken over het nieuwe stelsel en in 2020 bereikten overheid, bonden en sociale partners een akkoord. Vorig jaar stemde de Tweede Kamer in met de nieuwe Wet pensioenen en dat leverde een verlening van ingangsdatum 1 januari 2023 naar 1 juli op. De Eerste Kamer is de laatste horde voor de minister.
Nieuwe stelsel
Uiterlijk 1 januari 2028 mag er dan alleen nog nieuw pensioen worden gespaard. Al het opgebouwde pensioenvermogen moet dan zijn omgezet naar het nieuwe stelsel. Daarbij komt er een leeftijdsonfhankelijke premie, in combinatie met een collectieve regeling waarbij risico wordt gedeeld of een individuele beleggingspot.