
Financeprofessional moeten voldoen aan hoge verwachtingen in een snel veranderende industrie. Neem als voorbeeld de onlangs ingestelde CSRD, die bedrijven wettelijk verplicht om duurzaamheidscijfers bij te houden en te rapporteren.
‘A New Frontier’ was daarom dit jaar het thema van IMA’s Accounting and Finance European Conference, die onlangs plaatsvond in Amsterdam. Tijdens dit jaarlijkse Europese evenement vertelden experts uit de industrie welke skills de financeprofessional nodig heeft om voorbereid te zijn op de toekomst, onder andere om de invoering van de CSRD goed te begeleiden. Sprekers waren onder meer Arjan Brouwer (partner PWC), Brenno de Winter (Chief Security & Privacy Operations, ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Brigitte de Graaff (IMA Global bestuurslid en CMA docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam).
Één ding was duidelijk: stilstaan is geen optie. Uw bedrijf heeft u nodig. Maar hoe maakt u het verschil?
Outside-inblik aannemen
Waar het maximaliseren van de winst van een bedrijf eerder het belangrijkste doel was, gedreven door financiële stakeholders, is de eindwaarde en toekomstgerichte blik in 2023 belangrijker. Niet-financiële middelen krijgen daarmee steeds meer waarde en zo groeit het belang van niet-financiële stakeholders ook. Denk bij die laatste groep aan medewerkers, ngo’s en de overheid.
Stakeholders willen anno 2023 weten of het bedrijf zich kan aanpassen aan wat er speelt in de wereld en beoordelen dit bijvoorbeeld aan de hand van de duurzaamheidsrapportage. Dit is te zien aan de financiering die verstrekt wordt: steeds meer banken en investeerders letten op de duurzaamheidscijfers van een bedrijf.
Het is dus belangrijk in gesprek te gaan met niet-financiële stakeholders. Wat vinden zij precies belangrijk? Leg het ‘waarom’ achter de cijfers uit. Dit maakt uw rapport niet alleen relevanter, maar drijft ook gedrag: als u niet-financiële stakeholders negeert in uw rapportage, negeert u ze wellicht ook in uw acties.
Oog voor niet-financiële data
Verandering begint bij data en inzicht. Tegelijkertijd worden niet-financiële data steeds relevanter, omdat een duurzaam bedrijfsmodel steeds meer waarde krijgt voor stakeholders. Immateriële activa, zoals het bedrijfsmodel, het merk en het klantenbestand, worden daarmee steeds waardevoller. Daarbij speelt uw ervaring met het vastleggen, beheren en verwerken van data een essentiële rol. Maar het type data dat u moet verwerken is aan het veranderen.
Volgens Arjan Brouwer van PWC is 90 procent van de benodigde data voor de toekomstige rapportages dan ook kwalitatief. Begin daarom nu al met het in kaart brengen en het stellen van kritische vragen. Wat zijn de ambities? Hoe ziet het governancemodel eruit? Wat is de rol in de waardeketen? Zo begint u vandaag met het veerkrachtiger maken van uw organisatie in de toekomst.

Interne stakeholders meekrijgen door storytelling
Om het verschil te maken en het bedrijf aan de nieuwe eisen van externe stakeholders en bijvoorbeeld de CSRD te laten voldoen, is het belangrijk dat u ook uw interne stakeholders meekrijgt. Ook zij zijn benieuwd wat het bedrijf doet aan verduurzaming. Als financeprofessional kunt u de belangen van de interne stakeholders op een toegankelijke manier meenemen in de bedrijfsrapportage. U speelt een belangrijke rol in het op tijd identificeren van kleine tot grote risico’s, zo gaf Arjan Brouwer, partner PwC Nederland, aan. Denk hierbij aan medewerkers die een verandering niet ondersteunen, maar ook aan protesten zoals bij de Ahold aandeelhoudersvergadering.
Niet iedereen wordt overtuigd door data. Storytelling wordt belangrijker voor financeprofessionals om interne stakeholders mee te krijgen. Samen optrekken met de marketing- en communicatieafdeling kan hiervoor de uitkomst bieden.
Purposegedreven te werk gaan
Anders Liu-Lindberg bevestigde de verandering naar een toekomstgerichte blik. Waar in Finance 4.0 bedrijven nog winstgedreven waren, veranderen ze in Finance 5.0 naar ‘purpose-driven’. U kunt als financeprofessional ook zélf meer bewust zijn van uw eigen purpose. Als u weet waar u het voor doet, dan bent u meer betrokken bij het werk en presteert u beter. Betrokken werknemers leveren namelijk betere resultaten, en maken het makkelijker om (nieuw) talent aan te trekken, te behouden en te ontwikkelen.

Omgaan met de versnellende veranderingen in de sector is makkelijker dan u wellicht gedacht had. U heeft namelijk al veel kennis. U hebt immers ervaring met databeheer, kritische vragen stellen en objectieve analyses maken. Ga daarom vandaag nog aan de slag met het verder ontwikkelen van deze skills en bouw aan uw toolkit om een toekomstbestendige financeprofessional te blijven. Zo doet u niet alleen uw bedrijf een plezier, maar ook uzelf door vorm te geven aan de volgende decennia van uw carrière.