Risicoleiderschap - doelgericht omgaan met onzekerheden

Risicoleiderschap - doelgericht omgaan met onzekerheden

Onzekerheid is de enige nieuwe zekerheid, binnen de meeste organisaties. Hoe kunnen we hiermee omgaan? Meer van het conventionele risicomanagement is niet de oplossing want daarvoor is interne en externe omgeving veel te dynamisch geworden. Risicoleiderschap biedt een goed alternatief voor de functie van conventionele risicomanager. In deze whitepaper staat risicoleiderschap centraal. Waarom is het van belang? Wat is het? Hoe werkt risicoleiderschap in de dagelijkse praktijk? Al deze vragen en meeru00a0worden in de volgende hoofdstukken behandeld:

  • Onzekerheid: de enige nieuwe zekerheid
  • Risico en leiderschap
  • Van risicomanager naar risicoleider
  • Vaardigheden voor de risicoleider

Wilt u meer weten over risicoleiderschap en hoe dit in uw organisatie kan passen? Vul uw gegevens in en ontvang deze gratis download.

[maxbutton id="12" url="https://form.cmweb.nl/cm-risicoleiderschap" text="Vraag hier uw gratis download op" ]

Risicoleiderschap Tip 5: Accepteer onzekerheid

Risicoleiderschap Tip 5: Accepteer onzekerheid

Onzekerheid is de enige nieuwe zekerheid voor organisaties. Kijk maar eens goed om je heen: razendsnelle technologische ontwikkelingen vinden plaats in een sterk veranderende sociaal-maatschappelijke context. We kunnen dit samenvatten als de VUCA-wereld, met Volatiel, Uncertain, Complex en Ambigu als trefwoorden. Grote maatschappelijke vraagstukken zijn het gevolg. Met volop risico's u00e9n kansen, waarvoor we met onze organisaties (deel)oplossingen moeten zien te vinden. Dit vraagt niet meer om risicomanagement, maar juist om meer risicoleiderschap. Hoe ontwikkel je dat? Dat leg ik uit in een serie blogs met in totaal zeven tips. In dit blog Tip 5: Accepteer onzekerheid.

Risicoleiderschap voor de financial

Risicoleiderschap voor de financial

Als financial ontwikkel en toon je risicoleiderschap om de doelen en ambities van de organisatie te helpen realiseren, ondanks onzekerheden en risico's, en met het benutten van kansen. Hierbij gaat het om doelen in de meest brede zin van het woord. Dus niet alleen financiu00eble doelen, maar ook doelen, eisen of verwachtingen op het gebied van duurzaamheid, klanttevredenheid, (arbo)veiligheid en niet te vergeten reputatie. Ook aan al die niet-financiu00eble doelen zitten immers wel degelijke financiu00eble aspecten, bijvoorbeeld in de vorm van kosten of investeringen. Risicoleiderschap is bedoeld voor u00e9lke financial, die samen met anderen, effectief wil omgaan met risico's u00e9n kansen.

Risicoleiderschap Tip 4: Ken je eigen risicobereidheid, én die van anderen

Risicoleiderschap Tip 4: Ken je eigen risicobereidheid, én die van...

Onzekerheid is de enige nieuwe zekerheid voor organisaties. Kijk maar eens goed om je heen: razendsnelle technologische ontwikkelingen vinden plaats in een sterk veranderende sociaal-maatschappelijke context. We kunnen dit samenvatten als de VUCA-wereld, met Volatiel, Uncertain, Complex en Ambigu als trefwoorden. Grote maatschappelijke vraagstukken zijn het gevolg. Met volop risico's u00e9n kansen, waarvoor we met onze organisaties (deel)oplossingen moeten zien te vinden. Dit vraagt niet meer om risicomanagement, maar juist om meer risicoleiderschap. Hoe ontwikkel je dat? Dat leg ik uit in een serie blogs met in totaal zeven tips. In dit blog Tip 4: Ken je eigen risicobereidheid, u00e9n die van anderen.

Risicoleiderschap Tip 3: Heb oog en oor voor verschillen in risicopercepties

Risicoleiderschap Tip 3: Heb oog en oor voor verschillen in...

Onzekerheid is de enige nieuwe zekerheid voor organisaties. Kijk maar eens goed om je heen: razendsnelle technologische ontwikkelingen vinden plaats in een sterk veranderende sociaal-maatschappelijke context. We kunnen dit samenvatten als de VUCA-wereld, met Volatiel, Uncertain, Complex en Ambigu als trefwoorden. Grote maatschappelijke vraagstukken zijn het gevolg. Met volop risico's u00e9n kansen, waarvoor we met onze organisaties (deel)oplossingen moeten zien te vinden. Dit vraagt niet meer om risicomanagement, maar juist om meer risicoleiderschap. Hoe ontwikkel je dat? Dat leg ik uit in een serie blogs met in totaal zeven tips. In dit blog Tip 3: Heb oog en oor voor verschillen in risicopercepties.

Dirk Jan Leppers, pre sales consultant bij ISPnext: ‘Om organisaties op weg te helpen bij het opvragen, vastleggen en ontsluiten van leveranciersdata hebben we een stappenplan opgesteld.’

Stappenplan ISPnext: efficiënter leveranciersdata opvragen en...

Binnen organisaties ontstaat steeds meer behoefte aan transparantie over de supply chain. Is het niet vanuit intrinsieke motivatie dan toch zeker daartoe aangezet door toezichthouders en overheden. Maar welke data heb je allemaal nodig van je leveranciers en hoe breng je die informatie overzichtelijk bij elkaar? ISPnext heeft een stappenplan opgesteld.

Frank Cederhout: 'Beperk schade na fraudegeval'

Frank Cederhout: 'Beperk schade na fraudegeval'

Hoe kom je na een fraudegeval van de emotie naar de ratio? Het is een vraag waar Frank Cederhout RA, Director Forensic & Financial Crime bij Deloitte, elke dag mee van doen heeft. "Belangrijk is in dergelijke gevallen om zo snel mogelijk de schade te beperken."

Risicomanagement en financiering knelpunten bij groeiende bedrijven

Risicomanagement en financiering knelpunten bij groeiende bedrijven

Wanneer een succesvolle startup begint te groeien, krijgt het bedrijf te maken met een aantal nieuwe problemen. Groeiende bedrijven hebben te weinig tijd om risicomanagement en aanverwante processen fatsoenlijk op te zetten en vinden het vaak lastig om kapitaal te vinden.

Scenarioplanning: wat is het en hoe doe je het?

Scenarioplanning: wat is het en hoe doe je het?

Om naar de toekomst te kijken, heb je geen glazen bol nodig, zegt Jan Nekkers, directeur van Futureconsult. Door te kijken naar trends en onzekerheden, kan een organisatie scenario's schetsen en daarop anticiperen.

Risicomanagement: 'Als je wilt behouden wat je hebt, moet je veranderen'

Risicomanagement: 'Als je wilt behouden wat je hebt, moet je...

Wil je als businesscontroller blijven meedraaien in deze complexe en dynamische wereld, dan moet je meebewegen. "De oude methoden werken niet meer in de nieuwe wereld," zegt Martin van Staveren van risicobureau VSRM en kerndocent Master Risicomanagement aan de Universiteit Twente. "Het gaat om het goed omgaan met risico's en ze juist niet constant willen beheersen. Het verschil tussen risicogestuurd werken en het klassieke risicomanagement."

Kredietfinanciering: bank wil je klimaatimpact weten

Kredietfinanciering: bank wil je klimaatimpact weten

Niet alleen de eisen voor rapportages zijn aan het veranderen door de CSRD ook op het verwerven van kredieten en investeringen heeft klimaatwetgeving een grote impact.

8 signalen van belastingfraude - en hoe daarmee om te gaan

8 signalen van belastingfraude - en hoe daarmee om te gaan

Belastingfraude kent vele gedaanten en kan in elke organisatie voorkomen: ondernemingen, overheden en semioverheidsinstanties. Bepaalde omstandigheden vormen een vruchtbare bodem voor belastingfraude. Wanneer moeten de alarmbellen gaan rinkelen? En hoe verminder je de kans op belastingfraude?

Risicoverantwoordelijkheden: drie lijnen in het zand?

Risicoverantwoordelijkheden: drie lijnen in het zand?

Het blijft me verwonderen: de worsteling met risicoverantwoordelijkheden in veel organisaties. Dit ondanks het ogenschijnlijk simpele Three Lines of Defence model, in 2020 omgedoopt tot het Three Lines model. Veel organisaties hanteren dit model, waarin risicoverantwoordelijkheden zijn geregeld. Althans, op papier. In de praktijk blijken het nogal eens drie lijnen in het zand: één golf en weg zijn ze. Wat kunnen controllers hieraan doen?