Wat vindt de financial van zijn accountant?

Wat vindt de financial van zijn accountant?

De wereld van de accountant is volop in het nieuws en niet altijd even positief. Voor de sector zelf zijn personeelsschaarste, de eigen cultuur, schaalvergroting, de eisen van de wetgever en de toezichthouder thema's die voortdurend om aandacht vragen. Om nog maar te zwijgen over de eigen integriteit van de accountant waar deze juist die van de klant moet beoordelen.

Toch zijn er ook wel ontwikkelingen binnen de accountancy die klanten van accountantskantoren moeten aanspreken, zoals digitalisering van processen. Daarmee is er sprake van vereenvoudiging van werkzaamheden voor het samenstellen en controleren van jaarrekeningen en daardoor kunnen accountants veel meer tijd besparen voor andere onderwerpen zoals het fungeren van een brede sparringspartner voor klanten. Zo zorgt de accountant voor maatschappelijke relevantie en dat vindt hij een belangrijke pijler onder het bestaansrecht.

Toegevoegde waarde?

Het is echter zeker zo interessant en ook nog maar de vraag hoe klanten van accountantskantoren dat zien. Hoe ervaren zij de toegevoegde waarde van de accountant. Staan zij open voor aanvullende diensten en willen zij investeren in partnership? Of is de accountant voor veel cfo’s simpelweg een wettelijk of statutair ‘moetje’? Wordt de managementletter voor kennisgeving aangenomen en vindt men dat de accountant de onderneming of de instelling in kwestie eigenlijk te weinig kent en in feite te veel een buitenstaander is?

Sluit digitalisering bij de accountant überhaupt aan op datgene dat binnen ondernemingen en instellingen gebeurt? Kunnen controlestappen niet al gedurende het jaar worden gezet zodat het ‘terugkijken’ zich kan ontwikkelen tot ‘vinger aan de pols’. Niet alleen voor de accountant maar, belangrijker nog, door zijn klanten.

Enquête

Het kan dan ook geen kwaad eens te inventariseren hoe u als opdrachtgever voor of accountantsdiensten en aanverwant kijkt naar uw relatie met de accountant. Komen die verwachtingen overeen of zijn het vooral nog separate sporen waarvan het de vraag is of, en zo ja wanneer ze elkaar gaan raken. Graag nodigen wij u uit uw mening over dit onderwerp te geven. Dat kan door het invullen van de compacte enquête die u vindt die door hier te klikken. Met uw mening levert u ook en bijdrage aan een Hogeschoolproject van vier studenten die het onderzoeken.

Na deze inventarisatie publiceren we de uitkomsten in dit medium en streven we ernaar ze ook in een rondetafelgesprek met enkele belangstellende door te nemen.

Hoe zorg je ervoor dat investeringen futureproof zijn?

Hoe zorg je ervoor dat investeringen futureproof zijn?

Investeringsbeslissingen in een transformerende wereld door digitalisering en verduurzaming geven organisaties kopzorgen. Consultant Sander Jansen legt uit hoe je een strategie inzet die klassieke overwegingen loslaat.

Stappenplan scenarioplanning: blik op de toekomst

Stappenplan scenarioplanning: blik op de toekomst

Met scenarioplanning bereiden organisaties zich voor op verschillende consequenties van gebeurtenissen. De toekomst laat zich niet voorspellen, maar onzekerheid kan wel enigszins worden beheerst door met meerdere scenario's rekening te houden. Een stappenplan.

Ook accountantskantoor EY ontdekt fraude met toetsen

Ook accountantskantoor EY ontdekt fraude met toetsen

Bij accountantskantoor Ernst & Young is ook examenfraude ontdekt. Dit meldt EY in zijn transparantieverslag over 2023 en 2024. Bij andere accountantskantoren is de fraude met toetsen al eerder ontdekt.

Inzicht in optiegrieken: de belangrijke rol van gamma

Inzicht in optiegrieken: de belangrijke rol van gamma

Optiegrieken zijn indicatoren die, op basis van wiskundige formules, optierisico's vanuit verschillende invalshoeken detecteren. Ze informeren marktpartijen over de gevoeligheid van de optieprijs voor verschillende factoren. Met behulp van optiegrieken kun je risicovolle posities vermijden of beperken.

Nederland circulair in 2050: hoe financiert het mkb de omslag?

Nederland circulair in 2050: hoe financiert het mkb de omslag?

Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. Dit betekent dat ook bedrijven hun activiteiten en verdienmodellen anders moeten gaan organiseren. Ze moeten zoveel mogelijk gebruik gaan maken van duurzaam geproduceerde, hernieuwbare grondstoffen. Hoe gaan we dat financieren?

Stappenplan voor effectieve benchmarking

Stappenplan voor effectieve benchmarking

De meeste ondernemingen die benchmarking op een professionele wijze toepassen, hebben een eigen stappenplan ontwikkeld dat zij telkens aan de situatie aanpassen. Dat is nodig, omdat benchmarking per onderneming en per project verschilt. Er bestaat dan ook geen uniform model dat voor alle ondernemingen en projecten kan worden toegepast.

Hoe bankiers naar je balans kijken

Hoe bankiers naar je balans kijken

Bij het verstrekken van een lening voor werkkapitaal leunt de bank zwaar op de jaarverslaggeving. Toch zal de bank veelal met een andere bril naar de cijfers kijken dan de ondernemer. Én tot andere uitkomsten komen.

Zo bereken je het werkzaam vermogen

Zo bereken je het werkzaam vermogen

In de praktijk leven er veel misverstanden rond het begrip 'werkzaam vermogen'. De term wordt vaak ten onrechte gebruikt voor het begrip 'werkkapitaal'. Daarnaast bestaan er verschillende definities rond het werkzaam vermogen en even zoveel berekeningswijzen om deze grootheid cijfermatig in beeld te brengen. Wat is werkzaam vermogen? Hoe bereken je het werkzaam vermogen? En wat is de link met het werkkapitaal?