cm: nieuwspanel: De kracht - en het belang van interne beheersing in het mkb

cm: nieuwspanel: De kracht - en het belang van interne beheersing in het mkb

Hoewel boekhoudschandalen in het mkb minder vaak voorkomen dan in grote multinationale ondernemingen, zijn er nog steeds incidenten geweest waarbij mkb-bedrijven betrokken waren bij frauduleuze boekhoudpraktijken of andere vormen van financiële misstanden. Het is echter belangrijk om op te merken dat dergelijke gevallen vaak minder publiciteit krijgen dan schandalen in grote bedrijven vanwege de kleinere omvang en minder prominente positie van mkb-bedrijven.

Enkele (recente) voorbeelden van boekhoudschandalen in het mkb:

  • Fraude door dga’s / managers: In sommige gevallen zijn dga’s of managers van mkb-bedrijven betrokken bij frauduleuze activiteiten, zoals het opzettelijk manipuleren van financiële gegevens om de prestaties van het bedrijf beter voor te stellen dan ze in werkelijkheid zijn. Voorbeelden zijn het verhogen van winsten, het verbergen van verliezen of het misbruiken van bedrijfsmiddelen voor persoonlijk gewin.
  • Onnauwkeurige financiële rapportages: Administratieve fouten, gebrek aan interne controlemaatregelen of onvoldoende toezicht kunnen leiden tot foutieve, onnauwkeurige en onbetrouwbare financiële rapportages. Dit kan het resultaat zijn van nalatigheid, onvoldoende kennis van boekhoudkundige principes of verslaggevingsregels of bewuste pogingen om de werkelijke financiële positie van het bedrijf te verdoezelen.
  • Fraude door externe partijen: Mkb-bedrijven kunnen ook slachtoffer worden van frauduleuze praktijken door externe partijen, zoals klanten, leveranciers of zelfs boekhouders of accountants. Dit kan variëren van valse facturering tot identiteitsdiefstal en andere vormen van financiële fraude.

Het is belangrijk voor mkb-bedrijven om proactieve maatregelen te nemen om het risico op boekhoudschandalen te verminderen, zoals het implementeren van sterke interne controleprocedures, het periodiek (laten) uitvoeren van audits, het bevorderen van een cultuur van ethiek en integriteit binnen het bedrijf en het investeren in opleidingen en bewustwording op het gebied van financiële compliance en fraudepreventie.

Een sterke interne beheersing is essentieel voor het waarborgen van de integriteit van de financiële verslaggeving, het voorkomen van fraude en het bevorderen van operationele efficiëntie en effectiviteit. MKB-bedrijven zijn vaak kwetsbaar voor interne en externe bedreigingen vanwege hun kleinere omvang en beperkte(re) middelen. Een gebrek aan aandacht voor interne beheersing kan tevens leiden tot een verhoogd risico op fouten in de financiële verslaggeving, misbruik van middelen, inefficiënte bedrijfsprocessen en zelfs reputatieschade.

Door meer aandacht te besteden aan interne beheersing kunnen mkb-bedrijven:

  • Betrouwbaardere financiële verslaggeving produceren: Sterke interne controlesystemen helpen bij het identificeren en corrigeren van fouten in de financiële verslaggeving, waardoor het vertrouwen van investeerders, crediteuren en andere belanghebbenden wordt vergroot.
  • Risico's verminderen: Een goed ontworpen interne beheersingsomgeving kan helpen bij het identificeren, evalueren en beperken van operationele, financiële en compliance risico's die het bedrijf kunnen bedreigen.
  • Kosten besparen: Effectieve interne beheersing kan helpen bij het verminderen van kosten door het voorkomen van verlies als gevolg van fraude, fouten en inefficiënte processen.
  • Compliance waarborgen: Sterke interne beheersing zorgt ervoor dat het bedrijf voldoet aan relevante wet- en regelgeving, wat juridische en financiële gevolgen van non-compliance kan voorkomen.

De mate waarin de dga en/of het management van mkb-bedrijven aandacht dient te besteden aan interne beheersing kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de sector, de grootte van het bedrijf, de complexiteit van de bedrijfsactiviteiten en de regelgevende omgeving. Over het algemeen hebben mkb-bedrijven niet altijd dezelfde middelen of expertise als grote ondernemingen, wat de aandacht voor interne beheersing kan beïnvloeden.

Naarmate mkb-bedrijven groeien en meer worden blootgesteld aan externe stakeholders, zoals investeerders, crediteuren en regelgevende instanties, dient de onderneming ook meer aandacht voor interne beheersing te hebben. De inrichting van sterke interne controles en governance structuren kan bijdragen aan het vertrouwen van externe belanghebbenden in de financiële gezondheid en betrouwbaarheid van het bedrijf.

Bovendien kan externe druk, zoals wettelijke vereisten of de behoefte aan financiering, mkb-bedrijven aanmoedigen om meer aandacht te besteden aan interne beheersing. Regelgevende instanties kunnen bijvoorbeeld eisen stellen aan de interne controle en financiële verslaggeving van bepaalde bedrijven, wat hen dwingt om hun interne beheersing te versterken.

Het is van cruciaal belang voor mkb-bedrijven om interne beheersing serieus te nemen, omdat het helpt om operationele efficiëntie te verbeteren, fraude en misbruik te voorkomen, de betrouwbaarheid van financiële rapportage te waarborgen en het vertrouwen van belanghebbenden te behouden. Het investeren in interne beheersing kan op lange termijn helpen om de stabiliteit en groei van een mkb-bedrijf te ondersteunen.

Wekelijks kijkt een professional uit ons cm: nieuwspanel terug op het nieuws. Deze week: Mark van Kempen Msc RA, bestuurslid SRFA.

Lees meer over

Mark van Kempen

Mark van Kempen

Wim Geuze (AVR): 'De eerste vraag voor de financial is: wie gaat dit betalen?'

Wim Geuze (AVR): 'De eerste vraag voor de financial is: wie gaat dit...

Een grote brand legde vorig jaar de grootste installatie van afvalverwerker AVR bijna een jaar stil. Wim Geuze, manager controlling, en zijn team van 10 controllers moesten flink aan de bak om operationele en financiële oplossingen te vinden en het bedrijf draaiende te houden.

4 fasen om bedrijfsreputatie te sturen

4 fasen om bedrijfsreputatie te sturen

Wat mensen van je organisatie vinden kan in luttele minuten veranderen in het tijdperk van social media. Hoe stuur je hierop?

'De financiële functie van de toekomst wordt een strijdveld'

'De financiële functie van de toekomst wordt een strijdveld'

De financiële functie staat onder druk. Vanwege een tekort aan mensen en de stevige eisen die worden gesteld aan de werkzaamheden. Hoe houd je gezien alle ontwikkelingen de financiële functie van de toekomst up-to-date en aantrekkelijk? André de Waal, Bart Vermaas, Eelco Bilstra en Jacques Bootsman schreven er een boek over. 'Ontwikkel een visie voor jouw toekomst. Dat is cruciaal.'

Marjanne van Ittersum, cfo van Ingka Centres: 'We willen naar één manier van werken toe'

Marjanne van Ittersum, cfo van Ingka Centres: 'We willen naar één...

Marjanne van Ittersum is cfo van Ingka Centres, wereldwijd ontwikkelaar en exploitant van retaillocaties, in de nabijheid van IKEA's. Het bedrijf werkt met 3.000 merken en 34 centers in 13 markten. Grofweg van Zweden en Canada en Italië tot aan China. In de Verenigde Staten en India ontwikkelt Ingka Centres deze voor toekomstig gebruik. 'Wij willen in finance naar één manier van werken toe.'

Stappenplan Fast Close: verhoog de efficiëntie in het afsluit- en rapportageproces

Stappenplan Fast Close: verhoog de efficiëntie in het afsluit- en...

Organisaties die sneller over vitale informatie beschikken, zijn doorgaans succesvoller dan organisaties die 15 dagen of langer nodig hebben om te rapporteren. Een goed stappenplan helpt het afsluit- en rapportageproces te versnellen.

Doe mee met deze korte lezersenquête

Doe mee met deze korte lezersenquête

Cm: is bezig te vernieuwen en daarom willen we je graag wat vragen stellen. Beantwoorden van de enquête kost je hooguit 5 minuten. Help ons om cm: ControllersMagazine nog beter te maken.

Hoe bankiers naar je balans kijken

Hoe bankiers naar je balans kijken

Bij het verstrekken van een lening voor werkkapitaal leunt de bank zwaar op de jaarverslaggeving. Toch zal de bank veelal met een andere bril naar de cijfers kijken dan de ondernemer. Én tot andere uitkomsten komen.

Cashposities: de werkelijke en wenselijke buffer

Cashposities: de werkelijke en wenselijke buffer

De cashpositie is een in de literatuur relatief onderbelicht onderdeel van het netto werkkapitaal. Hoe is de post liquide middelen (LM, cash assets) samengesteld? En wat zijn de kengetallen bij de verschillende cashposities? De volgende posities worden behandeld: autonoom netto werkkapitaal, excess cash en cash cushion.

Frauderesponsplan: zo handel je bij vermoedens van fraude

Frauderesponsplan: zo handel je bij vermoedens van fraude

Bijna iedere dag is in de krant over een nieuw geval van fraude lezen: over organisaties die het slachtoffer zijn geworden van bedrog door derden of door eigen medewerkers, niet zelden het management van een organisatie.

Zo bereken je het werkzaam vermogen

Zo bereken je het werkzaam vermogen

In de praktijk leven er veel misverstanden rond het begrip 'werkzaam vermogen'. De term wordt vaak ten onrechte gebruikt voor het begrip 'werkkapitaal'. Daarnaast bestaan er verschillende definities rond het werkzaam vermogen en even zoveel berekeningswijzen om deze grootheid cijfermatig in beeld te brengen. Wat is werkzaam vermogen? Hoe bereken je het werkzaam vermogen? En wat is de link met het werkkapitaal?

Cashflowbegrippen: wat is free cashflow?

Cashflowbegrippen: wat is free cashflow?

In de praktijk van het financieel management worden naast de netto kasstroom nog enkele andere cashflow begrippen gehanteerd die allemaal een eigen berekeningswijze kennen. Dit artikel gaat in op free cashflow en de cash float.

Werkkapitaalbeheer: methodes om cashflows te berekenen

Werkkapitaalbeheer: methodes om cashflows te berekenen

De dynamische methode van werkkapitaalbeheer is gebaseerd op stroomgrootheden, zoals cashflows. Hoe bereken je deze volgens verschillende methoden? En hoe vindt dynamisch werkkapitaalbeheer plaats? Dit artikel bespreekt de BHK-kasstroom volgens de vuistregelmethode en de netto kasstroom volgens de indirecte methode.