De verplichte werkgeversbijdrage voor kinderopvang gaat werkgevers vanaf volgend jaar 0,28 procent van de loonsom kosten. De winstbelasting gaat vanaf dat moment omlaag, waardoor bedrijven per saldo niet duurder uit zijn.
Werkgevers gaan de verplichte bijdrage betalen via een verhoging van de WW-premie. ‘Werkgevers die jaarlijks te maken hebben met 1 miljoen euro loonkosten, gaan straks 2800 euro opslag betalen’, rekent De Geus voor.
Ouders die op dit moment geen werkgeversbijdrage ontvangen, gaan er flink op vooruit. Zo ontvangt een gezin met een inkomen van anderhalf keer modaal (45.000 euro per jaar) en twee kinderen voor drie dagen in de crèche, 185 euro per maand extra.
Niet-commerciële organisaties die niet profiteren van de lagere winstbelasting, zijn volgens de minister ook goedkoper uit. Vooral sectoren waar veel jonge vrouwen werken, zoals de zorg, gaan er op vooruit omdat de lasten straks over alle werkgevers worden verdeeld. Door spreiding over alle werkgevers is er geen risico dat werknemers die gebruikmaken van kinderopvang duurder zijn voor werkgevers.
De huidige regeling gaat ervan uit dat ouders, de overheid en de beide werkgevers ieder een derde van de kosten voor kinderopvang betalen. Per werkgever gaat het dus om een zesde van de rekening. Uit recent onderzoek van Sociale Zaken blijkt dat op dit moment ruim een derde van de werknemers geen of te weinig vergoeding van hun baas krijgt. De Geus eiste eerder dat in 2008 in ieder geval negen op de tien werknemers een volwaardige werkgeversbijdrage zouden krijgen.