Werkgevers mogen het ziektegeld van zieke werknemers verlagen wanneer die werknemers zelf schuldig zijn aan hun ziekte of arbeidsongeschiktheid door het uitoefenen van een risicovolle sport.
Het Gerechtshof in Anrhem besloot onlangs in hoger beroep dat de werkgever van een zieke vrachtwagenchauffeur niet verplicht is het salaris van de chauffeur aan te vullen tot honderd procent. De chauffeur viel door blessures, opgedaan tijdens zaalvoetbal, langdurig uit.
FNV Bondgenoten merkt op dat dit de eerste keer is dat de rechter tot een dergelijke uitspraak komt. Een woordvoerder van de bond vreest dat werkgevers vaker de rechter zullen gaan inschakelen.
Werkgeversorganisatie Transport en Logistiek Nederland is blij met de uitspraak. ‘Dit onderstreept de eigen verantwoordelijkheid van werknemers. Werkgevers krijgen nu meer mogelijkheden om invloed uit te oefenen op ongezond gedrag van werknemers want deze uitspraak zal ook gevolgen hebben voor andere sectoren’.
Opzet
In de Nederlandse wetgeving en in cao’s wordt, in tegenstelling tot het buitenland, geen verschil gemaakt tussen beroepsrisico’s en risico’s die een werknemer in zijn vrije tijd loopt. ‘We kijken niet of iemand ziek is geworden door opzet’, aldus FNV Bondgenoten. ‘Wij vinden dat werkgevers de aanvulling op het loon gewoon moeten betalen, behalve als iemand niet meewerkt aan zijn re-integratie’.
De rechter is echter van mening dat de bewuste chauffeur vaak genoeg is gewaarschuwd. Ook had zijn werkgever hem gewezen op de mogelijke financiële consequenties bij arbeidsongeschiktheid. Dezelfde chauffeur kon vanaf 2002 niet meer op een grote vrachtwagen rijden vanwege een ernstige knieblessure die hij tijdens het zaalvoetbal had opgelopen.