
Steeds meer accountants- en administratiekantoren bieden klanten internetboekhouden aan. Sommige kantoren zien internetboekhouden zelfs als een marketinginstrument om nieuwe klanten voor zich te winnen. Internetboekhouden kan in elk geval een middel zijn om klanten te binden. Dat laatste is natuurlijk een aspect om vooraf goed in de gaten te houden.
Voordelen om met een accountant online samen te werken zijn de volgende:
- Er hoeven geen gegevens meer uitgewisseld te worden tussen het boekhoudsysteem van de accountant en de cliënt. In de praktijk kon dit situaties opleveren waarbij de cliënt niet altijd kon doorwerken. Ook het uitwisselen van gegevens tussen verschillende versies van een pakket is verleden tijd en levert geen problemen (meer) op;
- Zowel ondernemer als accountant hebben tegelijkertijd toegang tot de administratie. Zo hebben beiden altijd inzicht in de laatste stand van de administratie.
Twee modellen
Als u besluit met uw accountant online samen te werken op het gebied van internetadministratie, zijn er twee modellen:
- U sluit zelf een contract af met een aanbieder van internetboekhouden en verleent zelf uw accountant toegang tot het systeem. Vrijheid, blijheid, want als uw accountant niet meer bevalt, ontzegt u hem gewoon de toegang tot het systeem en verleent u een andere accountant toegang. U heeft het als ondernemer dan allemaal zelf in de hand;
- U sluit een contract af met uw accountant die u vervolgens toegang geeft tot bepaalde gegevens en toepassingen. Als u de boekhouding of bijvoorbeeld de salarisadministratie volledig heeft uitbesteed aan een accountant of administratiekantoor en deze u online toegang geeft om bepaalde informatie te raadplegen, stukken goed te keuren of bijvoorbeeld salarismutaties door te geven, is deze wijze van online samenwerken aan te bevelen.
Online dienstverlening
In de praktijk is inmiddels duidelijk dat internetboekhouden niet zo massaal is aangeslagen bij klanten van accountants- en administratiekantoren als werd verwacht (in 2005). De praktijk leert dat minder dan tien procent van MKB-ondernemers gebruikmaakt van de mogelijkheid om online de administratie te voeren via de accountant. Dat is op zich niet vreemd, want boekhouden blijft een vak apart met de daarvoor benodigde kennis. Een boekhoudpakket online zetten verandert daar niets aan.
Accountantskantoren hebben inmiddels ingezet op ‘online dienstverlening’ in het algemeen. Bij online dienstverlening door de accountant gaat het niet alleen om het registreren en raadplegen van financiële boekingen door cliënten (zeg maar internetboekhouden). Het gaat bij online dienstverlening meer om het ondersteunen van processen en contacten. Enkele voorbeelden van online diensten die accountants- en administratiekantoren (kunnen) aanbieden aan hun cliënten:
Eerstedagsmelding
Sinds juli 2006 moeten nieuwe werknemers via een eerstedagsmelding online worden aangemeld bij de Belastingdienst, voor aanvang van de werkzaamheden.<