
Wellicht geeft u wel eens goederen weg om beter te kunnen verkopen. Sinds 1 januari 2007 is het de vraag of u de btw wel in aftrek kunt brengen of dat er sprake is van een fictieve dienst/levering of dat het BUA van toepassing is.
Wanneer goederen of diensten gratis worden vertrekt aan het personeel, kan de aftrek worden beperkt op basis van het Besluit uitsluiting aftrek van voorbelasting (BUA). Dit is het geval wanneer de goederen of diensten per personeelslid per jaar niet meer dan 227 euro bedragen. Het oude vertrouwde BUA gaat voorlopig nog voor de nieuwe btw-regelgeving.
<br> Relatiegeschenken
Op grond van zakelijke overwegingen kunt u goederen en diensten weggeven, die tot consumptie bij de ontvanger leiden; denk aan relatiegeschenken en andere giften. De bij aankoop van die goederen (en diensten) betaalde btw kunt u in beginsel normaal in aftrek brengen. Als echter de begunstigde, indien hij het geschenk zelf zou hebben gekocht, de voorbelasting niet (of hoofdzakelijk niet) in aftrek zou kunnen brengen, dan wordt op basis van het BUA aan het einde van het jaar de btw-aftrek uitgesloten. Er is echter geen uitsluiting van de aftrek als de aankoopprijs (of kostprijs) van de weggegeven goederen en diensten per jaar per belanghebbende niet meer dan 227 euro bedraagt.
Schenkingen aan ondernemers die recht hebben op btw-aftrek en schenkingen aan (rechts)personen waarmee verder (nog) geen zakelijke relatie wordt onderhouden, vallen niet onder het BUA. In deze gevallen blijft de btw-aftrek bij u in stand. Wel wordt een dergelijke schenking van goederen aangemerkt als een fictieve levering. Volgens de bepalingen van de nieuwe btw-wetgeving bent u daarover btw verschuldigd. De btw wordt berekend over de aankoopprijs van de goederen of van soortgelijke goederen, of bij het ontbreken daarvan over de actuele kostprijs van die goederen. Dit betekent dat de btw wel in aftrek gebracht mag worden maar dat bij het weggeven btw betaald moet worden over de kostprijs. Zo wordt per saldo de btw een kostenpost.
* Tip *
Door een (geringe) vergoeding te vragen, blijft de btw-heffing over de kostprijs achterwege.
Gratis dienst voor privé
In de nieuwe btw-regelgeving wordt een met btw belaste dienst ook aangemerkt als het om niet (gratis) verrichten van diensten door de ondernemer voor eigen privédoeleinden of voor privédoeleinden van zijn personeel. Gratis interne diensten zijn altijd belast met btw, ook als de voorbelasting over de ter zake eventueel verbruikte goederen niet voor aftrek in aanmerking is gekomen.
Het gratis verrichten van diensten voor privédoeleinden leidt overigens alleen tot btw-heffing als de ondernemer de gratis diensten zelf als zodanig verricht; denk aan een garagehouder die zijn eigen auto repareert.
Kostenpost
Als u goederen en/of diensten gratis weggeeft, is het belangrijk te beoordelen of dit invloed heeft op de aftrek van voorbelasting. Het is natuurlijk heel vervelend als u bijvoorbeeld bij de verkoop van een auto een flatscreen weggeeft en u komt tot de conclusie dat de btw op de flatscreens voor u een kostenpost wordt. Omdat de toepassing van de nieuwe regeling nog niet helemaal is uitgekristalliseerd, worden in dit soort situaties nu vaak afspraken gemaakt met de Belastingdienst.
Peanuts
Door de wetswijzigingen ontstaat de situatie dat het om niet verstrekken van goederen wordt aangemerkt als een levering. Om te voorkomen dat we btw-heffing over ‘peanuts’ krijgen, bestaat de uitzondering dat geen levering geldt voor goederen die dienen als geschenken van geringe waarde of als monster. Onder goederen van geringe waarde vallen volgens een administratief voorschrift onder andere balpennen, petjes en agenda’s. De grens voor goederen van geringe waarde wordt gelegd bij goederen met een inkoopprijs tot vijftien euro exclusief btw. Bij deze goederen ontstaat dus geen btw-probleem.
Privégebruik
Bij privégebruik gaat het om privégebruik door de ondernemer zelf en om gebruik voor andere dan bedrijfsdoeleinden, vergelijkbaar met privégebruik. Btw-heffing over goederen en diensten die een onderneme<