
De coronasteun om vaste lasten deels te subsidiëren is vanwege de tweede golf opengesteld voor alle mkb’s. Bedrijven moeten om in aanmerking te komen voor de TVL over oktober, november en december voldoen aan een aantal randvoorwaarden, waaronder een omzetverlies van minimaal dertig procent.
Vanaf half november kunnen ondernemers opnieuw een tegemoetkoming vaste lasten (TVL) aanvragen als ze omzet verliezen als gevolg van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Het kabinet heeft eerder aangekondigde regels, met een stapsgewijze aanscherping per tijdvak, voor het vierde kwartaal versoepeld. Er is op dit moment nog niets bekend over de eerste twee kwartalen van 2020. Daarin stijgt de omzetdrempel naar 40 procent en in het tweede kwartaal naar 45 procent.
Lees ook: Zo berekent u de Tegemoetkoming vaste lasten (TVL)
Opengesteld voor alle mkb’s
De huidige TVL is van toepassing op de periode oktober, november en december. Vanwege de tweede golf en de aanvullende maatregelen die zijn ingegaan half oktober heeft het kabinet de regeling nu opengesteld voor alle ondernemers, niet alleen voor bedrijven uit getroffen sectoren. De subsidie wordt berekend op basis van het omzetverlies en de vaste lasten die voor de sector gelden. Daarvoor bekijkt de overheid cijfers van het CBS over de betreffende SBI-code. Van de kosten wordt 50 procent gesubsidieerd.
Lees ook: Corona: dit zijn de financiële regelingen voor ondernemers, bedrijven en zzp’ers (update)
Voorwaarden om TVL te ontvangen
De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de TVL kunnen per periode veranderen. Aanvankelijk was het plan om dezelfde regels toe te passen voor het huidige tijdvak als bij de eerste TVL (opvolger van maatregel TOGS in de eerste maanden van de coronacrisis). Door omstandigheden is een aantal regels versoepeld. De voorwaarden waaraan een mkb nu moet voldoen om de subsidie te kunnen ontvangen:
- De tegemoetkoming geldt alleen voor mkb’s met maximaal 250 medewerkers.
- Het bedrijf heeft meer dan 30 procent omzet verloren door de coronacrisis.
- De regel voor de hoogte van de vaste lasten is in dit tijdvak versoepeld. De vaste lasten moesten minimaal 4000 euro bedragen, maar dat is verlaagd naar 3000 euro per drie maanden.
- Het gaat om vaste lasten die steeds doorlopen, zoals huur, pacht, onderhoud, verzekeringen, vaste leasecontracten, afschrijving van apparatuur en abonnementen. Loonkosten en variabele kosten horen hier niet bij. Loonkosten worden gecompenseerd door de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW).
- Wanneer een mkb-bedrijf 30 procent of meer omzet verliest voor zijn geregistreerde nevenactiviteit, wordt alleen het omzetverlies van de nevenactiviteit in de subsidieberekening meegenomen.
- Het bedrijf moet naast het privéadres van de minstens één ander adres hebben, met uitzondering van horeca en ambulante diensten.
- Het bedrijf heeft een vestiging in Nederland.
- De onderneming is opgericht vóór de eerste coronamaatregelen werden aangekondigd en moet op peildatum 15 maart 2020 ingeschreven zijn bij de KvK.
- Het bedrijf is niet failliet en heeft geen uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank.
- Het bedrijf is geen overheidsbedrijf.
Hoogte van de subsidie
De subsidie bedraagt minimaal 750 euro en maximaal 90.000 euro per tijdvak van drie maanden. Ondernemers dienen een aanvraag in bij de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO). Dat kan via diens website met eHerkenning of met DigiD. RVO opent het loket voor aanvragen naar verwachting medio november. Op de website verschijnt ook een adviestool waarmee ondernemers kunnen zien of ze in aanmerking komen en wat de hoogte is van het bedrag dat ze kunnen verwachten.
Eenmalige subsidies horeca en evenementenbranche
Bij de versoepeling zijn ook aanvullende subsidies voor de horeca en evenementenbranche aangekondigd. Horecagelegenheden krijgen eenmalig een aanvullende subsidie bovenop de TVL voor aanpassingen die ze moeten verrichten en de voorraad. Ondernemers en toeleveranciers in de evenementenbranche krijgen ook een vast bedrag, op basis van hun TVL-subsidie in de zomermaanden, maar details daarover zijn nog niet bekend. Deze module wordt nog verder uitgewerkt en komt later beschikbaar.
Dit bericht is geactualiseerd op 28 oktober.