
Een flink aantal zorginstellingen verwacht dat lage tarieven ertoe leiden dat activiteiten in het sociaal domein (Wmo en Jeugdwet) het komend jaar worden afgeschaald of zelfs worden beëindigd. Veel financials in de zorgsector verwachten geen kostendekkende tarieven af te kunnen sluiten.
De zorgvraag stijgt, terwijl gemeenten grote moeite hebben om hun begroting rond te krijgen. Die worden al jaren zwaarder belast door stijgende kosten van zorgtaken als jeugdhulp, terwijl inkomsten niet stijgen. Het afgelopen jaar zijn de budgetten onder grotere druk komen te staan, onder meer door het uitvoeren van coronasteun voor zzp’ers Tozo en kosten voor handhaving van de coronaregels. Er is daarom minder geld beschikbaar, terwijl onder meer kleine instellingen voor de jeugdzorg worstelen. Twee maanden geleden bleek uit een inventarisatie van jaarverslagen dat een derde van de zorginstellingen voor jeugdhulp verlies draait.
Gevolgen afspraken gemeenten
Uit de Financiële Zorgthermometer blijkt dat financials in de sector zich zorgen maken over de gevolgen van afspraken met gemeenten. De helft van de respondenten van het laatste kwartaalonderzoek (over Q4 van 2020) verwacht bij de het afsluiten van contracten voor 2021 geen kostendekkende tarieven te kunnen afsluiten voor de bekostiging vanuit het sociaal domein. Slechts 15 procent verwacht wel kostendekkende tarieven te kunnen afsluiten. Een derde van de zorginstellingen overweegt om activiteiten in het kader van de Wmo en Jeugwet af te schalen of zelfs te beëindigen.
Behalve tekorten in de jeugdzorg, worstelen gemeenten ook met het kostendekkend uitvoeren van de Wmo. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft in 2019 bij de overheid extra geld bedongen om structurele problemen in het sociaal domein op te vangen. Dit extra budget heeft gemeenten wat lucht gegeven tot en met 2021. Ondanks dat staat het water bij veel gemeenten aan de lippen. Diverse partijen die diep in de problemen raakten wilden dat aanbod destijds zelfs afwijzen om door te onderhandelen met het kabinet, maar de VNG verwierp die motie.
Centralisering bekostiging
‘Gemeenten zijn conform de AMvB vereist reële tarieven te bieden op zorg, maar zien zich daarentegen onvoldoende gecompenseerd vanuit de rijksbegroting,’ schrijft netwerk zorgfinancials Fizi in een persbericht. ‘Sinds 2015 zijn gemeenten als gevolg van decentralisering verantwoordelijk voor het bieden van jeugdhulp en Wmo. Bijna 40 procent van de financials in de langdurige zorg verwacht de komende jaren echter een centralisering van de bekostiging in het sociaal domein.’
‘Ik weet 100 procent zeker dat de gemeenten in Nederland de best intenties hebben om passende zorg in te kopen en te organiseren voor hun burgers,’ aldus Fizi-voorzitter Jorrit Wigchert. ‘Maar de kosten van het ambtelijk apparaat die hiermee gepaard gaan worden in mindering gebracht van de beschikbare middelen. De zorgaanbieder is helaas de huilende derde. Als de zorg niet meer geleverd kan worden zijn uiteindelijk de cliënten de dupe.’
Geef een reactie