
Staatssecretaris Mona Keijzer van Ecomische Zaken en Klimaat voelt weinig voor een mbk-bank om de kredietverlening van ondernemers te verbeteren. Een onderzoeksrapport stelde dat zo’n middel ingrijpend is, de effectiviteit ervan niet duidelijk is en potentiële problemen oplevert. Het zou dan ook beter zijn om het huidige kredietbeleid te versterken.
Onderzoeksbureau Dialogic heeft op verzoek van het ministerie de knelpunten voor kleine kredieten in kaart gebracht, zoals het gebrek aan overzicht op de financieringsmarkt voor kleine ondernemers en de lage rentabiliteit van kleine kredieten. Daarbij keken de onderzoekers naar een aantal mogelijk oplossingen, waaronder het oprichten van een intermediaire adviesorganisatie, het opschalen van mkb-financieringsinstrumenten en het in het leven roepen van een mkb-bank.
Geen bank, maar huidige lijnen versterken
Dialogic concludeerde dat een mkb-bank een ingrijpend middel is waarvan de effectiviteit niet duidelijk is en niet vaststaat hoe omvangrijk de knelpunten zullen zijn. De staatssecretaris gaat daarin mee en meent dat het huidige pakket aan beleidslijnen, bijvoorbeeld de inzet van Qredits en andere kleinzakelijke kredieten om ondernemers te helpen, toereikend zijn of verder uitgebreid kunnen worden om tegemoet te komen aan kleine bedrijven. ‘De oprichting van een mkb-bank is volgens onderzoekers een minder voor de hand liggende route om kleine kredietverstrekking aan het mkb te verbeteren en pas opportuun als duidelijk sprake is van marktfalen,’ schrijft Keijzer.
>> Qredits is aanvullend gesubsidieerd tijdens de coronacrisis. Alle financiële maatregelen staan hier op een rij.
‘Onbegrijpelijke’ beslissing
MKB-Nederland noemt deze beslissing ‘onbegrijpelijk’. Volgens de organisatie nemen banken financieringsaanvragen van kleine ondernemers vaak niet meer aan, omdat de kosten hoog zijn, mede door het toezicht, de regeldruk en compliance-eisen. De organisatie meent dat de Volksbank, die zich niet bezig hoeft te houden met aandeelhouders, zich met name op het mkb zou moeten richten. Volgens voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland moet de overheid de Volksbank niet verkopen, maar juist versterken door meer kapitaal beschikbaar te stellen en zich te richten op financiering van het mkb.
Herstel na de crisis
De ondernemersorganisatie vindt dat het versoepelen van kredietverlening cruciaal is voor het herstel van de Nederlandse economie na de coronacrisis, maar is gefrustreerd dat dit al jaren op de agenda staat maar er weinig verbeteringen te merken zijn. ‘We kaarten dit onderwerp al jaren aan, er worden steeds heel kleine stapjes gezet, maar per saldo zijn ondernemers er nog weinig mee opgeschoten. Met een mkb-bank zet je een grote stap in één keer,’ aldus MKB-Nederland in een reactie.