
Het aantal faillissementen is nog steeds laag, maar van de bedrijven die failliet gingen in het eerste kwartaal van 2022, ontving zo’n 44 procent vorig jaar nog coronasteun. Belastinguitstel is de coronasteunmaatregel die het vaakst voorkomt.
Ook lopen de faillissementen langzaam op naar een totaal van 488 faillissementen. In maart waren er iets meer dan in januari en februari, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een analyse. Dat wordt deels verklaard doordat faillissementen worden uitgesproken over juridische onderdelen, die elk apart meetellen in de cijfers. Hierdoor waren er meer faillissementen (488) dan failliete bedrijven (390).
Lees ook: Coronaschuld: Dit zijn de opties
Ontvangen steun
Van de bedrijven die in het eerste kwartaal kopje onder gingen, ontving 10 procent loonsteun NOW in 2021 en 5 procent kreeg vaste lasten-steun TVL. Er is een openstaand bedrag van 59 miljoen euro aan belastingschuld niet ingelost vanwege faillissement: 39 procent van de bedrijven die verdwenen vorig kwartaal had een openstaande schuld bij de Belastingdienst, zo meldt het CBS. Vanaf het tweede kwartaal is er helemaal geen steun meer beschikbaar.

0,3 procent van de schuld
Het is daarbij overigens niet bekend in hoeverre betaling op het moment van faillissement in 2022 inmiddels was voldaan of dat een eventueel niet failliet verklaard onderdeel van een bedrijf dit nog kan voldoen. Het gaat om 0,3 procent van de totale openstaande schuld. Van de failliet verklaarde bedrijven ging 61 procent volledig failliet en 39 procent deels.