
In mei steeg het aantal faillissementen weer licht, maar in juni werden 24 ondernemingen minder failliet verklaard dan de maand daarvoor. Het aantal verdwijnende bedrijven zit nog steeds onder het niveau dat gebruikelijk was vóór corona.
In het afgelopen halfjaar gingen er 2 procent minder bedrijven ten onder dan in de eerste helft van 2021, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal faillissementen per maand fluctueert in de regel sterk, legt het CBS uit, met afnames en toenames die elkaar in rap tempo opvolgen. Tussen 2017 en 2020 bleef de trend redelijk vlak.
Laagterecord
Met de coronacrisis zorgde overheidssteun ervoor dat meer ondernemingen bleven draaien die onder normale omstandigheden failliet waren gegaan. Volgens onderzoek van het ministerie van Financiën zou het intact blijven van in de kern niet-levensvatbare bedrijven illustratief zijn voor de distributie van de steun, waarbij gelden verkeerd werden verdeeld. In 2021 werd zelfs een laagterecord aan faillissementen bereikt.
Faillissementen in juni
In juni werden 155 ondernemingen failliet verklaard. In mei waren dat er 210. Ter vergelijking: tijdens de piek na de bankencrisis waren dat er 911 in een maand tijd, normaal gesproken hangt het cijfer zo tussen de 300 en 350 bedrijven per maand. In de sectoren handel, bouw en gespecialiseerde zakelijke dienstverlening verdwijnen nog steeds de meeste bedrijven, gevolgd door vervoer en opslag, en horeca.