
De minister van Rechtsbescherming heeft een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd met meer verplichtingen voor ondernemers die een turboliquidatie willen uitvoeren. Het kabinet wil misbruik van snel opheffen van rechtspersonen lastiger maken, zonder het kind met het badwater weg te gooien.
Met een turboliquidatie wordt een bedrijf sneller opgeheven met een lagere administratieve last voor de ondernemer en worden baten die nog in het bedrijf zijn verdeeld over de schuldeisers. Die methode is populair. In 2018 maakte 89 procent van de bedrijven die dat jaar werden opgeheven gebruik van de regeling.
Faillissement afdwingen
Maar ook bedrijven met schulden kunnen zich via turboliquidatie opheffen, waardoor crediteurs achter het net vissen en er minder mogelijkheden zijn om bestuur en bedrijf aansprakelijk te stellen. De schuldeiser kan in dat geval een faillissement afdwingen bij de rechter, waarna een curator orde op zaken gaat stellen en op zoek gaat naar manieren om de schuldeisers af te kunnen betalen.
Lees ook: Turboliquidatie: de rem erop?
Urgentie door corona
Toch leidt de mogelijkheid tot turboliquidatie tot misbruik. Daarom wordt al langere tijd aan nieuwe regels gewerkt en daarvoor heeft minister Weerwind voor Rechtsbescherming deze maand een wetsvoorstel naar de Kamer gestuurd. ‘Vanwege de verwachte toename op korte termijn van het aantal bedrijfsbeëindigingen wegens de economische gevolgen van de COVID-19 uitbraak, hebben de verbeteringen urgentie gekregen,’ schrijft de minister in een Tweede Kamer-rapport over turboliquidatie.
Transparanter opheffen
In het voorstel dat naar de Kamer is gezonden, staat een verplichting voor bestuur om een aantal stukken openbaar te maken, zoals een slotbalans en een staat van baten en lasten. Met deze administratieve eis worden rechtspersonen met kwade intenties ontmoedigd om in stilte hun onderneming op te heffen. De schuldeiser kan zo beter de financiële situatie van de onderneming voor ontbinding beoordelen.
Aanpak misbruik turboliquidatie
Daarnaast worden de Faillissementswet en het Burgerlijk Wetboek aangepast om op te kunnen treden tegen personen die misbruik maken van de regeling. Zo kan het OM onder de nieuwe regels een bestuursverbod verzoeken bij de rechter als een persoon malafide ontbindingen uitvoert. Ook worden met de wijziging zulke ontbindingen zonder baten meegeteld in de beoordeling of er sprake is van recidive. Zo moeten notoire misbruikers van turboliquidatie worden ontmoedigd.
Tijdelijke aanpassing
De turboliquidatieregeling wordt met het voorstel tijdelijk aangepast. De wijziging geldt voor twee jaar en in die tijd zal worden geëvalueerd hoe effectief de maatregelen zijn of dat de last voor ondernemers toeneemt, zonder voldoende positieve effecten op het aanpakken van misbruik. Mogelijk wordt de wet daarna permanent ingevoerd.