
Zorginstellingen zien de komende jaren een grote investeringsopgave in vastgoed op zich afkomen. Tegelijkertijd worden zij geconfronteerd met een forse stijging van de bouwkosten, stijgende rente en dalende tarieven. Met name de bouwkostenstijging heeft een grote impact op de geplande investeringen. Ruim driekwart van de financials in de zorg verwacht dat geplande investeringen worden uitgesteld, ‘on hold’ gezet of in versoberde vorm doorgang vinden. Tegelijkertijd zijn zorgfinancials optimistisch dat de komende jaren aanzienlijk geïnvesteerd gaat worden in vastgoed. Dit blijkt uit de resultaten van de Financiële Zorgthermometer die is uitgestuurd naar circa 800 financials in de zorg.
Ondanks onzekere marktomstandigheden verwacht 60 procent meer te gaan investeren in vastgoed
Het investeringsklimaat in de zorg is het afgelopen jaar onder druk komen te staan. De gestegen bouwkosten spelen hierin een grote rol. De (onzekerheid rondom de) bouwkostenstijging wordt als belangrijkste reden genoemd voor het niet halen van de investeringsbegroting (41% van de respondenten), gevolgd door gebrek aan interne capaciteit (16%), onzekerheid rondom tarieven (13%) en het niet kunnen krijgen van prijszekerheid (13%). Ruim de helft van de financials in de zorg geeft aan dat de bouwkosten het afgelopen jaar met meer dan 10 procent zijn gestegen. Desalniettemin zijn financials in de zorg optimistisch. Bijna 60 procent verwacht de komende vijf jaar meer (31%) of aanzienlijk meer (28%) te investeren in vastgoed.
Volatiliteit leidt tot onzekerheid bij lopende bouwprojecten
Tegelijkertijd is er momenteel nog veel onzekerheid rondom vastgoedprojecten. Als gevolg van de gestegen bouwkosten geeft ruim 20 procent van de zorgfinancials aan dat investeringen worden uitgesteld of dat niet noodzakelijk investeringen ‘on hold’ worden gezet. Een derde van de respondenten ziet de geplande investeringen wel doorgang vinden, maar in versoberde vorm. De volatiliteit in de markt leidt daarnaast tot minder prijszekerheid. De helft van de zorgfinancials geeft aan dat bij lopende bouwprojecten wordt overwogen om het project stil te leggen. Bij vastgoedprojecten waar reeds prijsafspraken zijn gemaakt geeft een kwart van de respondenten aan dat de aannemer/projectontwikkelaar eerder gemaakte afspraken wil heronderhandelen. Bijna de helft van de respondenten verwacht dat dit nog gaat gebeuren. Bij nieuwe bouwprojecten lukt het slechts een kwart van de zorginstellingen nog om een ‘fixed price’ af te spreken.
Duurzaamheid blijft hoog op de agenda staan
De bouwkostenstijging heeft ook zijn weerslag op de kosten voor duurzaamheidsinvesteringen. Toch verwacht drie kwart van de financials in de zorg dat de duurzaamheidsdoelstellingen wel worden behaald. Van deze groep geeft 40 procent aan dat duurzaamheidsinvesteringen prioriteit krijgen en doorgang vinden volgens prognose. De sterk gestegen energiekosten zijn hierbij mogelijk een extra motiverende factor. Wel zijn de verwachtingen ten aanzien van duurzaamheidsinvesteringen ten opzichte van een half jaar geleden wat naar beneden bijgesteld. Toen verwachtte 85 procent van de zorgfinancials de komende vijf jaar meer te investeren in het verduurzamen van vastgoed. Nu is dat nog 70 procent.
Belangrijkste redenen voor het niet halen van de geplande investeringsbegroting
