
In deze serie worden winstbegrippen helder uiteengezet. In dit artikel: wat zijn ebitdar en ebitda(l)i(e)?
In deze reeks over alternatieve winstbegrippen zijn de volgende artikelen verschenen:
Ebitdar en ebitdal
Ebitdar is gelijk aan de ebit voor interest, depreciation, amortization en rent costs. In plaats van naar rent costs (huurkosten) kan de R verwijzen naar restructuring costs (herstructurerings- of reorganisatiekosten). Meestal wordt dit winstbegrip met R gehanteerd in de betekenis van rent costs om ondernemingen te vergelijken die tot dezelfde bedrijfstak behoren, waarbij de ene onderneming een andere kapitaalstructuur heeft dan de andere. Een voor de hand liggende variant van de ebitdar is de ebitdal waarbij de R van rent costs vervangen wordt door lease costs. Ebitdal staat voor ebit voor interest, depreciation, amortization en special losses, bijvoorbeeld rentekosten of leaseaflossing.
Ebitdai en ebitdali
Ebitdai en ebitdali zijn winstbegrippen waarin de i voor impairment charge staat. Dit is het bedrag waarmee in een zeker boekjaar vaste activa zijn afgewaardeerd. Afwaarderingen hebben vaak te maken met onroerend goed. Deze vonden nog niet zo lang geleden herhaaldelijk plaats toen – als gevolg van de kredietcrisis – de marktwaarde van onroerend goed sterk daalde.
Volgens de regelgeving moet afwaardering als verlies geboekt worden. Gevolg daarvan is onder meer vermindering van het eigen vermogen en verslechtering van de solvabiliteit. Omdat afwaarderingen betrekking hebben op investeringen in voorgaande jaren, worden deze weer opgeteld bij de ebit van het lopende boekjaar. De huidige directie kan immers niet de gevolgen van verkeerde investeringen verweten worden die door haar voorgangers zijn gedaan. Het zou haar ware prestaties van het lopende boekjaar alleen maar verdoezelen.
Ebitdalie
De winstbegrippen kunnen ook uitgbereid worden met de letter e die voor extraordinary items staat. We krijgen dan letterformaties in de trant van ebitdalie of ebitdarie. In geval van extraordinary items kunnen we bijvoorbeeld denken aan een claim op schadevergoeding van een klant die door de rechter gehoneerd wordt. Het claimbedrag gaat ten koste van de winst. Er is echter sprake van een eenmalig incident dat niet tot de core business van de onderneming behoort. Gevolg daarvan is dat de operationele presaties van de onderneming in het desbetreffend boekjaar worden benadeeld. De ebit moet dan ook – zo is de mening van veel cfo’s – van een dergelijk incident geschoond worden.