
De hoge energieprijzen zitten veel ondernemers in de weg. Vooral het mkb heeft nog moeite om winst te genereren. Het kabinet komt daarom met een aantal maatregelen om ook het bedrijfsleven te helpen.
Zo komen momenteel bakkers, glastuinbouwers en slagers in de problemen met hun energierekening. Dat onderkent ook minister van Financiën Kaag in een Kamerbrief. Niet alle ondernemers kunnen deze hogere kosten doorberekenen in hun prijzen aan afnemers. Anderen kunnen dat wel, maar dat betekent dat de rekening doorschuift naar consumenten, waardoor de inflatie stijgt.
Noodfonds
‘Dit is dan ook de reden dat het kabinet een omvangrijk pakket met koopkracht maatregelen aangekondigd heeft,’ schrijft Kaag. ‘Toch zijn er ook ondernemers waar dat niet of maar beperkt mogelijk is. Zo hebben sommige ondernemers te maken met langlopende contracten met hun klanten waardoor ze hun prijzen niet kunnen verhogen.’ In de Miljoenennota is voor het tijdelijke prijsplafond en het noodfonds al een reservering opgenomen.
Liquiditeitsversterking
Het tijdelijke prijsplafond ook ondernemers helpen om een deel van de prijsstijging op te vangen en de kosten te dempen. Ook wil het kabinet bedrijven helpen met liquiditeitsversterking. ‘Het Kabinet zal de komende tijd in overleg met de energieleveranciers uitwerken of en hoe een overbruggingsfaciliteit nodig is om de liquiditeitspositie van leveranciers te borgen waarbij ook wordt gekeken naar de effecten van het tariefplafond en het noodfonds.’
Extra maatregelen
Het ministerie stelt daarom de volgende extra maatregelen voor:
- Bedrijven worden gestimuleerd om te investeren in verduurzaming om op lange termijn hoge energiekosten te kunnen pareren.
- Aanvullende middelen beschikbaar stelt voor de Energie investeringsaftrek (EIA), willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) en Milieu-investeringsaftrek (MIA).
- Een specifieke subsidieregeling voor de energiekosten van energie-intensieve mkb wordt momenteel onderzocht en daarover is het kabinet in conclaaf met energieleveranciers.
- Er komt een Borgstelling MKB-groen financiers een hogere garantie kunnen krijgen dan bij de reguliere BMKB bij de financiering van verduurzaming van het MKB.
- Er wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor hogere garantiepercentages bij kredietregelingen B-MKB en GO.
