
De ECB heeft vastgehouden aan een renteverhoging van een half procentpunt. Sommige economen vrezen dat de onrust bij Amerikaanse banken overslaat, maar de Europese bankensector moet een stuk stabieler zijn sinds Basel-II. Bovendien heeft de inflatiebestrijding een hogere prioriteit bij de centrale bank.
De depositorente komt met de jongste verhoging op 3 procent. Financieren van ondernemingen wordt zo onaantrekkelijker, wat leidt tot een afkoelende kapitaalmarkt. De rente is niet meer zo hoog geweest sinds 2008. Daarnaast hebben ECB-bestuurders al eerder aangegeven dat er nog tot de zomer wordt doorgegaan met renteverhogingen. Daarmee komt de beleidsrente naar verwachting uit op 4 á 5 procent in de zomer van 2023.
Onrust in bankensector VS
De bank lag al op koers om een verhoging door te voeren van 50 basispunten, omdat de inflatie onvoldoende is afgeremd. Economen waarschuwen dat vanwege de onrust in de bankensector na de val van drie Amerikaanse banken een grote renteverhoging geen verstandige zet is. In de VS vielen Silvergate, Silicon Valley Bank en Signature, meegesleurd door onder meer de tegenvallende cryptovalutamarkt en investeringen in de ter ziele gegane cryptovalutadienst FTX.
Wankelende systeembank
In Europa gelden strengere liquiditeitseisen met de Basel-regels en daarom is de ECB niet bang dat de bankenonrust overslaat naar deze regio. Wel lijkt de bank zich zorgen te maken over de financiële blootstelling van Europese banken aan systeembank Credit Suisse, die na het omvallen van enkele grote investeringsfondsen in zwaar weer verkeert. De verwevenheid van Europese systeembanken is teruggebracht na de vorige financiële crisis, maar grote problemen bij een systeembank kunnen nog altijd zorgen voor zware financiële verliezen van andere banken.
Op koers voor meer verhogingen
Maar inflatie is en blijft een grote zorg voor de centrale bank. In de VS is de huidige rentestand veel hoger en is inflatie ook daar nog niet gepareerd. De inflatie daar wordt vooral veroorzaakt door nationale problematiek, zoals een loonprijsspiraal die zich lijkt te ontwikkelen samen met het arbeidstekort, terwijl het hier vooral is veroorzaakt door energieafhankelijkheden. Nu de inflatie breder lijkt te worden, is het nog belangrijker deze omlaag te brengen. Analisten gingen er daarom ook vanuit dat de ECB de koers met renteverhogingen tot minstens komende zomer zou doorzetten.
Inflatie bestrijden
Het beoogde effect, het omlaag brengen van de inflatie, is nog niet bereikt met de renteverhogingen. CBS maakte deze week officieel bekend dat het inflatiepercentage in Nederland in februari uitkomt op 8 procent. Dat is een lichte stijging ten aanzien van een maand eerder, maar een daling ten opzichte van eerdere pieken. Bovendien stuurt de ECB op een langetermijninflatie van 2 procent, maar met de huidige cijfers komt het langjarig gemiddelde volgend jaar op een hoger niveau uit. Samen met de verbreding van de inflatie, boodschappen waren in Nederland bijvoorbeeld vorige maand 18,4 procent duurder dan dezelfde maand een jaar eerder, is het zaak dat de centrale bank steviger aan de rem trekt.