
Ondernemers zijn gemiddeld 73 dagen per jaar kwijt om ervoor te zorgen dat er aan onbetaalde facturen wordt voldaan, omdat ze steeds langer openstaan door stijgende inflatie en financiële moeilijkheden bij klanten.
Dat blijkt uit onderzoek van kredietbeheerder Intrum. De late betalingen zijn een grote verliespost. Volgens het onderzoek geeft 42 procent van de ondernemers aan dat strategische groei-initiatieven zijn uitgebleven als gevolg van de late betalingen. Het uitblijven van betalingen zorgt voor een domino-effect waarbij ondernemers die worstelen met wanbetalers zelf hun betalingsverplichtingen ook niet op tijd na kunnen komen.
Oorzaken late betaling
Door de onzekere economie nemen doorlooptijden van facturen toe en zijn financials meer tijd kwijt met het contacteren van klanten over betalingen. Vooral energiebedrijven merken een langere doorlooptijd (zie grafiek onderaan). De oorzaken dat facturen langer onbetaald blijven zijn:
- Financiële problemen bij de klant (61 procent)
- Stijgende rentes (59 procent)
- Inefficiënte administratie (57 procent)
- Stijgende inflatie (53 procent)
Cashflow onder druk
‘De cashflow binnen organisaties is, als gevolg van onder andere hoge rentes en de alsmaar stijgende inflatie, niet op orde,’ zegt Guy Colpaert, Managing Director bij Intrum Benelux. ‘Een goed ingericht debiteurenbeheer, aangedreven door de juiste ervaring, technologie en geautomatiseerde processen, zorgt ervoor dat het grote bedrag van 19,6 miljard teruggedrongen kan worden.’
