Gemeente De Bilt
De fiscus verwacht mogelijk drukte nadat het moratorium op de handhaving op de Wet DBA per 1 januari 2025 verdwijnt. Dat hangt nogal af van hoeveel onrust er op de arbeidsmarkt ontstaat over de beoordeling van arbeidsrelaties.
De fiscus verwacht mogelijk drukte nadat het moratorium op de handhaving op de Wet DBA per 1 januari 2025 verdwijnt. Dat hangt nogal af van hoeveel onrust er op de arbeidsmarkt ontstaat over de beoordeling van arbeidsrelaties.
Hoewel ondernemers per saldo een toename van de personeelssterkte verwachten in 2025, zijn ze daar wel negatiever over dan een jaar geleden. In totaal verwacht 11,6 procent een toename, maar vorig jaar was dat 15,7 procent.
Hoewel het iets makkelijker is geworden om personeel te vinden dan een jaar geleden, vinden ondernemers het nog steeds lastig om personeelstekorten op te vangen. Hierdoor merken ze dat de werkdruk stijgt.
Inmiddels kampt 7 van de 10 bedrijven met een personeelstekort. Het probleem wordt de komende decennia nog vele malen erger. Bedrijven proberen de arbeidsproductiviteit te verhogen via technologie en verbeterde werkprocessen. Personeelstrainingen worden het minst vaak genoemd als maatregel.
Met name de trage invoering van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen leidt tot een mogelijk verlies van honderden miljoenen of zelfs miljarden euro's aan EU-steun. Deze wetgeving is een voorwaarde voor de beloofde miljarden euro's aan coronaherstel vanuit de EU.
Ondanks de demissionaire status van het kabinet, gaat het door met het hervormen van de arbeidsmarkt. Wat is de stand van zaken?
Retentie van personeel wordt door een grote meerderheid van de ondernemers gezien als dé manier om de krappe arbeidsmarkt het hoofd te bieden. Werkgevers zetten individuele aandacht of een financiële bonus in om personeel te behouden.
Het Centraal Planbureau buigt zich over de aanhoudende arbeidskrapte en denkt dat oplossingen als het verminderen van de marginale druk of arbeidsmigratie geen oplossing bieden. Maar de overheid kan wel beleidsmaatregelen nemen.
In de strijd tegen de arbeidskrapte en de focus op retentie komen werkgevers vaker met een hoger salarisaanbod als een werknemer van plan is om te vertrekken. Uit onderzoek van recruiter Robert Half blijkt dat 28 procent van de werkgevers zich vaker genoodzaakt ziet een tegenbod te doen als een werknemer op het punt staat om te vertrekken.
Zo langzamerhand worden de plannen voor 2024 steeds concreter. We kijken graag met je vooruit. Reden om eens in ons netwerk rond te vragen naar de trends voor komend jaar.