Alles over Betalingsverkeer

Acceptgiro verdwijnt, fiscus wijst op nieuwe betalingsmethode

Acceptgiro verdwijnt, fiscus wijst op nieuwe betalingsmethode

Betalingsverkeerverzorger Currence stopt, na meerdere pogingen om de acceptgiro uit te faseren, vanaf 1 juni met de acceptgiro. Dat betekent dat ook de Belastingdienst geen acceptgiro's meer accepteert die na 31 mei binnenkomen. Anderhalf jaar geleden kondigde Currence het einde van dit papieren betaalmiddel aan, dat al eens eerder werd aangekondigd maar werd uitgesteld. Per1

Waarom Nederland vooroploopt in contactloos betalen

Waarom Nederland vooroploopt in contactloos betalen

Contactloos betalen is gestaag doorgegroeid dit jaar, na een flinke groeispurt tussen 2016 en 2019. Nederlanders hebben de technologie eerder en breder omarmd dan bij veel andere Europese landen het geval was. Dat komt door een gezamenlijke aanpak van Nederlandse betaalpartijen die hadden geleerd van ervaringen uit het verleden.

Cash is uit

Cash is uit

In 2018 betaalden consumenten in Nederland 37 procent van hun aankopen in winkels, horeca en dergelijke met contant geld en 63 procent met hun pinpas. Terwijl zij in 2017 41 procent van hun aankopen contant afrekenden. Hoewel consumenten voor onderlinge betalingen overwegend contant geld gebruiken, is ook hier een verschuiving richting elektronische betaalwijzen zichtbaar. In 2018 werden 59 procent van de onderlinge transacties met contant geld gedaan, tegen 67 procent in 2017. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank.

Betaalapp Tikkie ook voor bedrijven

Betaalapp Tikkie ook voor bedrijven

Om Tikkies in grote batches te verzenden komt er voor ondernemers een een vernieuwd Tikkie-portal voor bedrijven. Die is overigens niet gratis. Daarnaast is er een zakelijke app.

Exporteurs krijgen later betaald

Exporteurs krijgen later betaald

Nederlandse exporteurs moeten steeds langer wachten tot hun facturen worden betaald. De betalingsachterstanden door buitenlandse afnemers stegen dit jaar naar zeventien dagen. Vorig jaar was het gemiddeld twaalf dagen. De reden is onenigheid over de kwaliteit van goederen en diensten.

Facturen trager betaald

Facturen trager betaald

Het Nederlandse bedrijfsleven betaalt facturen na gemiddeld 40,6 dagen in het derde kwartaal van dit jaar. Dat is 0,7 dagen langzamer dan in het eerste half jaar. De transport- en logistieksector is de traagste betaler, de horeca de snelste.

Betaalme.nu verder gegroeid

Betaalme.nu verder gegroeid

Vijf nieuwe bedrijven hebben zich aangesloten bij Betaalme.nu. 56 organisaties doen nu mee aan dit initiatief om leveranciers uit het mkb sneller te betalen. De deelnemers betalen hun kleinere leveranciers uit het mkb gemiddeld binnen 30 dagen. Dat tonen uit rapportages over 2017 aan.

Hoe verbeter je betaalgedrag van bedrijven

Hoe verbeter je betaalgedrag van bedrijven

'Lever je factuur zo snel mogelijk af en maak betaaltermijnen bespreekbaar', adviseert initiatiefnemer Joost van den Hondel van Betaalme.nu. Onderzoek van Betaalme.nu toont aan dat mkb'ers momenteel langer op betaling van hun klanten moeten wachten dan een jaar terug.

Bedrijven zijn minder kwijt aan onbetaalde facturen

Bedrijven zijn minder kwijt aan onbetaalde facturen

Bedrijven hoeven minder af te schrijven op niet-betaalde rekeningen. Dit jaar gaat het om 1,5 procent van de totale omzet, vorig jaar was dat nog 2,1 procent. Dat toont onderzoek van incassobureau Intrum aan. Daarmee wordt ongeveer 3,2 miljard euro minder afgeschreven, aldus het incassobureau.

Incasso's doen in Saoedi-Arabië lastige klus

Incasso's doen in Saoedi-Arabië lastige klus

De makkelijkste landen om schulden te innen, bevinden zich in West-Europa. Daarbij voeren Zweden, Duitsland en Ierland de lijst aan. In landen als Saoedi-Arabiu00eb, de Verenigde Arabische Emiraten, Maleisiu00eb en China is het vrij moeilijk om incasso's te doen.