Alles over Emissierechten

'Klimaatdoelen Nederlandse bedrijven ook afhankelijk van inzet overheid'

'Klimaatdoelen Nederlandse bedrijven ook afhankelijk van inzet...

De emissiereductiedoelen van 2030 liggen voor de meeste Nederlandse bedrijven binnen handbereik, mits de overheid ook doorpakt met bijvoorbeeld investeringen in duurzame technologie en oplossingen voor de netcongestie.

Nationale en Europese CO2-heffingen: een update

Nationale en Europese CO2-heffingen: een update

De EU heeft sinds de Klimaatconferentie van Parijs in 2015 niet stilgezeten. Eind 2019 kwam zij met de Green Deal en sinds juli dit jaar zijn we weer tal van klimaatplannen rijker: de 'Fit for 55'-plannen. De EU wil in 2050 klimaatneutraal zijn en dient daartoe haar broeikasgassen in 2030 ten opzichte van het referentiejaar 1990 met 55 procent te hebben verminderd. Een van deze nieuwe plannen betreft een Europese CO2-grensheffing. Een nieuwe ontwikkeling, naast de reeds bestaande Europese emissiehandel, is het European Emission Trading Scheme (EU ETS). In deze bijdrage lichten wij het wetsvoorstel van deze nieuwe grensheffing toe en gaan wij nader in op de laatste stand van zaken rond nationale CO2-heffingen.

Carbon Border Adjustment: een nieuwe milieubelasting

Carbon Border Adjustment: een nieuwe milieubelasting

Op 11 december 2019 presenteerde Frans Timmermans de European Green Deal. In dit document zet de Europese Commissie haar visie uiteen over hoe de energietransitie op Europees niveau aangepakt dient te worden. Onderdeel van de Green Deal is een Carbon Border Adjustment (CBA). Dit is een nieuwe belasting die geheven dient te worden bij de import van producten waarbij broeikasgassen zijn uitgestoten bij de productie en deze uitstoot niet beprijsd is. In dit artikel kijken wij naar redenen voor het invoeren van een CBA, gaan wij kort in op hoe deze eruit kan zien en welke vragen dit oproept.