Alles over ESG

Stappenplan CSRD: impact-reporting op basis van de Europese duurzaamheidsrichtlijn

Stappenplan CSRD: impact-reporting op basis van de Europese...

De duurzaamheidsregels die met CSRD op ons afkomen worden steeds concreter. Grote ondernemingen moeten er per boekjaren die beginnen vanaf 1 januari 2024 aan voldoen. Middelgrote zijn een jaar later aan de beurt. Een stappenplan is altijd handig om een begin te maken.

CEO's verwachten binnen drie jaar volledige terugkeer naar kantoor

CEO's verwachten binnen drie jaar volledige terugkeer naar kantoor

Medewerkers die vaak op kantoor werken, komen eerder in aanmerking voor salarisverhoging of promotie. Dat denkt een ruime meerderheid van de CEO's wereldwijd (87 pocent). Het is een van de uitkomsten van de tiende KPMG CEO Outlook, een jaarlijks internationaal onderzoek onder ruim 1.300 CEO's van bedrijven met een jaaromzet van 500 miljoen dollar of meer.

Vloedgolf aan regels zorgt voor inhaalslag duurzaamheid

Vloedgolf aan regels zorgt voor inhaalslag duurzaamheid

Met de Green Deal en de daarmee samenhangende vloedgolf aan richtlijnen zorgt de Europese Unie voor een enorme inhaalslag in duurzaamheid. Finance professionals gaan die vloedgolf op zich af zien komen in de bedrijfsvoering, zo is de stellige overtuiging van Jan Jonker, hoogleraar emeritus Duurzaam Ondernemen.

Danny Benima, CFO van netwerkbeheerder Stedin: 'Snelheid staat voor ons op nummer één'

Danny Benima, CFO van netwerkbeheerder Stedin: 'Snelheid staat voor...

De miljardeninvesteringen vliegen Danny Benima, CFO van netwerkbeheerder Stedin, om de oren. 'Onze grootste maatschappelijke bijdrage is dat wij zo snel mogelijk onze netwerken uitbreiden. Zo maken we de energietransitie mogelijk. Snelheid staat bij ons dan ook op nummer één.' 

CSRD: houd de rapportage beheersbaar

CSRD: houd de rapportage beheersbaar

Rapporteren op duurzaamheid is een harde eis aan het worden, maar veel bedrijven zien beren op de weg en raken daardoor verlamd. 'Begin klein en bouw het steeds verder uit,' zegt Terése Hammarsten van duurzaamheidsplatform Worldfavor over de rapportage van niet-financiële informatie.

Overzicht van ESG-wetgeving voor CFO's

Overzicht van ESG-wetgeving voor CFO's

Dit artikel behandelt de belangrijke wet- en regelgeving rondom Environmental, Social, and Governance (ESG). Het biedt CFO's en financiële professionals de nodige handvatten om hun organisaties aan te passen aan een milieu waarin duurzaamheidsrapportage verplicht en standaard wordt.

Kloof tussen duurzaamheidswens en ESG-praktijk banken

Kloof tussen duurzaamheidswens en ESG-praktijk banken

Banken tonen goede wil met hun ESG-ambities, maar slagen er onvoldoende in om deze ambities waar te maken, blijkt uit academisch onderzoek. Er zit een kloof tussen wat banken willen en hoe ze hun duurzaamheidsambities in de praktijk brengen.

Aan de slag met CSRD (3): data milieu en arbeidskrachten

Aan de slag met CSRD (3): data milieu en arbeidskrachten

In het vorige deel beschreven we hoe je aan de slag gaat met de materialiteitsbeoordeling. Deze keer meer over de informatievoorziening en meetwaarden: waar vind je de gegevens die je nodig hebt?

Mkb botst met CO2-rapportageplicht woon-werkverkeer

Mkb botst met CO2-rapportageplicht woon-werkverkeer

Het midden- en kleinbedrijf ziet de rompslomp toenemen met de verplichte CO2-registratie van woon-werkverkeer en twijfelt aan het nut wanneer er geen alternatief is voor de auto, bijvoorbeeld op afgelegen bedrijventerreinen. Sommige bedrijven zijn voornemens de registratieplicht te negeren.

4 systeemfouten in ons denken op weg naar een 'Duurzame Economie met ESG'

4 systeemfouten in ons denken op weg naar een 'Duurzame Economie met...

Een tijd geleden stuitte ik op het boek van David Bohm: Over Dialoog. Het boek trok mijn aandacht, omdat volgens mij steeds meer mensen inzien dat ons huidig economisch systeem aan een grens gekomen is en vraagt om hervorming en duurzame verandering. Economie als middel, als instrument om sociale, ecologische en economische waarde te creëren.