Gesponsord

Verplichte ESG-rapportages: CFO moet snel strategie ontwikkelen

Verplichte ESG-rapportages: CFO moet snel strategie ontwikkelen

CFO's zien in verplichte rapportages over ESG-prestaties hun grootste uitdaging voor de komende jaren. Desondanks zijn er op veel plekken nog amper voorbereidingen getroffen. Dit artikel beschrijft de eerste drie stappen voor een succesvolle ESG-strategie.

Toenemende regeldruk en een krappe arbeidsmarkt zorgen op Finance-afdelingen voor hoofdbrekens, zo blijkt uit recent onderzoek van BARC. Daarin spreken CFO’s zich uit over hun agenda voor 2025. Een ander punt van zorg zijn de almaar stijgende kosten: voor grondstoffen, energie en arbeid, maar ook voor noodzakelijke investeringen in de digitale transformatie. En toch noemen CFO’s als grootste toekomstige uitdaging het rapporteren over ESG-prestaties van de onderneming.

Wettelijke verplichting

Verslagleggen over de impact van bedrijfsactiviteiten op de leefomgeving (Environment), de maatschappij (Social) en over de bestuurlijke organisatie (Governance) wordt voor Europese bedrijven een wettelijke vereiste. De CSRD-richtlijn (Corporate Sustainability Reporting Directive) schrijft voor dat grote beursgenoteerde bedrijven daarover al over boekjaar 2024 moeten rapporteren. Voor beursgenoteerde mkb-bedrijven geldt de CSRD vanaf 1 januari 2026.

De ESG-rapportage wordt onderdeel van het jaarverslag en behoeft goedkeuring van de accountant. De kwaliteit die gevraagd is voor alle financiële cijfers is daarom ook vereist voor de niet-financiële cijfers.

Administratieve last

Maarten de Ru aan, Director Partners & Alliances bij ISPnext.
Maarten de Ru aan, Director Partners & Alliances bij ISPnext.

“De rapportage beperkt zich niet alleen tot de actuele situatie”, vult Maarten de Ru aan, Director Partners & Alliances bij ISPnext. “Je moet ook aangeven welke maatregelen je gaat treffen om de situatie te verbeteren. Je kunt dus niet volstaan met het in kaart brengen van bijvoorbeeld je huidige ecologische footprint, maar moet ook aangeven hoe je die gaat verminderen.”

Daarbij komt de gehele keten in beeld. “Grote bedrijven zullen van hun leveranciers vragen hoe het in hun deel van de keten zit met CO2-uitstoot, energieverbruik en afvalverwerking, enzovoorts. En zij gaan het weer van hun toeleveranciers vragen. Ook kleine bedrijven krijgen hier dus mee te maken. Die vragenlijsten gaan een enorme administratieve last met zich meebrengen”, voorziet hij.

Drie eerste stappen

“Begin bij de basis”, is zijn advies aan CFO’s. “Zorg dat je leveranciersmanagement en -data op orde zijn.” Dat vereist allereerst dat bekend is met welke leveranciers allemaal wordt gewerkt. “Dat klinkt basaal, maar geloof me, dat is niet binnen elke organisatie met één druk op de knop duidelijk.”

Vervolgens begint een goede strategie voor ESG-rapportages met drie stappen:

  1. 1

  2. 2

  3. 3

Goede voorbereiding brengt voordelen

Samengevat is de boodschap: wees voorbereid op ESG-rapportages en zorg voor een goede digitale standaard, een platform dat data efficiënt kan ontsluiten. “Als CFO moet je uiteindelijk compliant zijn. Je hebt een probleem als je geen goedkeuring van de accountant krijgt. Bovendien wil je de efficiency bij het verzamelen van de data en vervolgens de rapportages erover verbeteren en borgen naar de toekomst. Je wilt daar niet telkens externe accountants of consultants voor inhuren, want dat kost op den duur een vermogen.”

Je wilt niet telkens externe accountants of consultants inhuren, want dat kost op den duur een vermogen”

Tijdige en correcte ESG-rapportages moeten niet alleen worden gezien als een verplichting, vindt De Ru. “Het is letterlijk van levensbelang. Bij publieke tenders krijgen de ESG-prestaties steeds meer gewicht. Beleggers en investeerders kijken er eveneens met aandacht naar. Het heeft impact op het aantrekken van kapitaal en daarmee op je bedrijfscontinuïteit. Bovendien vormt een goede rapportage het startpunt voor het verbeteren van zaken. Dat is niet alleen nodig voor de leefomgeving maar ook voor de reputatie van je organisatie. Daar wordt je bij het aantrekken van talent weer mee geconfronteerd. Het zijn voldoende argumenten om dit op orde te hebben.”

Dit artikel is gesponsord door ISPnext.

Dirk Jan Leppers, pre sales consultant bij ISPnext: ‘Om organisaties op weg te helpen bij het opvragen, vastleggen en ontsluiten van leveranciersdata hebben we een stappenplan opgesteld.’Gesponsord
Gesponsord
Accounting en verslaggeving

Gesponsord Stappenplan ISPnext: efficiënter leveranciersdata opvragen en...

Binnen organisaties ontstaat steeds meer behoefte aan transparantie over de supply chain. Is het niet vanuit intrinsieke motivatie dan toch zeker daartoe aangezet door toezichthouders en overheden. Maar welke data heb je allemaal nodig van je leveranciers en hoe breng je die informatie overzichtelijk bij elkaar? ISPnext heeft een stappenplan opgesteld.

Accounting en verslaggeving

Integrated reporting: Stappenplan om te komen tot geïntegreerde...

Integrated reporting over het integraal sturen op en beheersen van de kritische succesfactoren en de verantwoording daarover aan investeerders en andere belanghebbenden. Cm: legt aan de hand van een stappenplan uit hoe dat werkt.

Accounting en verslaggeving

Kwaliteit accountantscontrole te verbeteren door relatief kleine...

De kwaliteit van de accountantscontrole kan verbeterd worden door lastiger controletaken meer prioriteit te geven, leren en innoveren te bevorderen en een andere mindset ten opzichte van nieuwe technologieën in de accountantscontrole. Dat blijkt uit drie onderzoeken van promovendus Christian Peters, die hij op dinsdag 13 juni verdedigt aan Tilburg University. In het afgelopen decennium

Accounting en verslaggeving

Wijziging IFRS inzake sale-and-leaseback

Onder IFRS is een aanpassing gedaan in IFRS 16 Leases over de verwerking van sale-and-leaseback. De aanpassing beoogt een onbedoeld effect rond de winstneming te voorkomen, maar maakt de verwerking wel een stuk complexer. Bij een sale-and-leaseback wordt een vast actief dat de onderneming in eigendom heeft verkocht met gelijktijdig de overeenkomst hetzelfde actief voor

CSRD

NBA aan kabinet: Nederlandse CSRD vanaf boekjaar 2025

Door de vertraging van de Nederlandse CSRD-implementatie, denken accountants dat het onverstandig is om deze regelgeving alsnog voor boekjaar 2024 te laten gelden.

CSRD

Praktische handleiding CSRD-rapportage: ESRS Navigator

Het ministerie van Economische Zaken heeft een praktische handleiding gemaakt voor ondernemers die worstelen met het uitvoeren van de duurzaamheidsrapportage die is vereist onder de CSRD.

CSRD

EU denkt aan aanpassingen CSRD en CSDDD

Na druk van het bedrijfsleven en een kritisch rapport over de regeldruk van de EU, lijkt de Europese Commissie duurzaamheidsregelgeving nu toch te willen versoepelen.

Shutterstock / chayanuphol
CSRD

CSRD: 5 best practices en 10 praktijkvoorbeelden

Om organisaties te helpen met hun duurzaamheidsrapportage, heeft het Impact Institute in opdracht van het ministerie van Economische Zaken een rapport geschreven met best practices en praktijkvoorbeelden.

CSRD

Minister verduidelijkt controle-opdracht CSRD

De Tweede Kamer neemt binnenkort de Nederlandse implementatie van de CSRD onder de loep. Minister Heinen licht in een Kamerbrief enkele verduidelijkingen toe.

Duurzaamheid

CSRD: kijk verder dan de euro op de factuur

De CSRD-richtlijn verplicht organisaties te rapporteren over hun impact op de mens en op het klimaat. Hanneke Oude Elberink-Schieving, professional sustainable finance, stelt de organisaties gerust die opzien tegen de verslaggeving: "Er zijn al veel data voorhanden, de basis ligt er dus al."

CSRD

AFM: meer aandacht voor duurzaamheid in jaarverslag door CSRD

Door de aangescherpte eisen voor het jaarverslag van grote beursgenoteerde bedrijven, is er meer substantiële duurzaamheidsinformatie beschikbaar dan voordat de CSRD werd ingevoerd.

Chris van Dongen, directeur bij Payhawk Nederland: 'Door slimme tools in te zetten, kun je waardevolle finance professionals vrijspelen.'Gesponsord
Gesponsord
Automatisering

Gesponsord 'De ouderwetse betaalcultuur in Nederland remt de groei van bedrijven'

De corporate betaalcultuur in Nederland is toe aan een grondige modernisering. Handmatige declaraties en controles zijn niet alleen tijdrovend, maar remmen ook de groei van bedrijven. Chris van Dongen, country director bij Payhawk Nederland, pleit voor een radicale omslag: "Je kan het eigenlijk niet maken om je personeel bonnetjes te laten declareren."