Alles over Facturen

Driekwart mkb's loopt omzet mis door oninbare facturen
Driekwart mkb's loopt omzet mis door oninbare facturen

Mkb-ondernemers lopen jaarlijks individueel tienduizenden euro's mis vanwege facturen die niet of te laat worden betaald. Daardoor komt de liquiditeit van deze ondernemingen in gevaar, waardoor wanbetalingen zich als een olievlek verspreiden in de Nederlandse economie.

Bijna helft zakelijke facturen te laat voldaan
Bijna helft zakelijke facturen te laat voldaan

Bedrijven lopen tegen cashflow-problemen door late betalingen. In Nederland wordt 46 procent van alle B2B-facturen te laat voldaan. Bij 29 procent van de bedrijven zorgen late betalingen op hun beurt voor een vertraging in de betaling van eigen facturen.

Risico van onbetaalde facturen neemt toe
Risico van onbetaalde facturen neemt toe

Facturen blijven langer onbetaald. Het aantal dagen dat een factuur openstaat steeg wereldwijd met drie dagen, de grootste sprong sinds 2008. Bedrijven betalen facturen nu gemiddeld na 59 dagen.

5 vragen over de Wki
5 vragen over de Wki

Sinds 1 april 2024 moeten financiële dienstverleners die zich bezighouden met vorderingen voldoen aan nieuwe kwaliteitseisen. Dat betekent dat ondernemers duidelijkere brieven krijgen van schuldeisers en niet meer te maken zouden moeten krijgen met louche partijen die mensen agressief benaderen.

Kans op wanbetaling grootst in sectoren bouw, textiel en metaal
Kans op wanbetaling grootst in sectoren bouw, textiel en metaal

Europese financials moeten voor facturen voor de sectoren bouw-, textiel- en metaal het meest achter wanbetalers najagen. In vrijwel alle sectoren nemen betalingsrisico's toe, maar vooral deze zijn gevoelig voor fluctuerende energieprijzen en daaraan gerelateerde liquiditeitsproblemen.

Hoe snel biedt uw organisatie bedreigingen het hoofd?Gesponsord
Gesponsord
Gesponsord Hoe snel biedt uw organisatie bedreigingen het hoofd?

Waarschijnlijk heeft ook uw organisatie te maken met personeelstekorten, stijgende gasprijzen en oplopende brandstofkosten. Om hier snel op in te kunnen spelen, zijn wendbaarheid en inzicht van levensbelang. Alleen zo kan uw organisatie bedreigingen direct het hoofd bieden en onder continu veranderende omstandigheden succesvol zijn en blijven. Wijzigingen in wet- en regelgeving komen bijvoorbeeld regelmatig

Ondernemers voelen betalingsdruk en zijn minder coulant voor debiteuren
Ondernemers voelen betalingsdruk en zijn minder coulant voor...

Tijdens de pandemie toonden ondernemers meer begrip voor elkaars betalingsproblemen. Nu de coronasteun is afgelopen en betalingsverplichtingen weer toenemen, zijn ze minder bereid om te wachten op betalingen. Twintig procent van de ondernemers vreest de terugbetaling van de coronasteun, waardoor de druk verder toeneemt. Dat blijkt uit de maandelijkse bedrijvenmonitor van verzekeraar Interpolis. Het aantal

Gaat Peppol e-factureren onmisbaar maken?
Gaat Peppol e-factureren onmisbaar maken?

E-factureren laat op dit moment een wisselend beeld zien in Nederland. De een maakt er volop gebruik van, de ander voelt de noodzaak nog niet. Wel is het e-facturatienetwerk Peppol aan een opmars bezig. Bedrijven als PostNL, KPN en Rabobank kiezen hier nu voor, net als de Rijksoverheid, veel provincies, gemeenten en waterschappen hebben gedaan. Eind 2020 is bovendien de Nederlandse Peppolautoriteit (NPa) opgericht. Deze bewaakt de veiligheid en kwaliteit van de Peppol-infrastructuur. Geven deze ontwikkelingen e-factureren het beslissende duwtje?

Vrees voor meer onbetaalde facturen
Vrees voor meer onbetaalde facturen

Het aantal facturen dat waarschijnlijk nooit betaald wordt, is bij kleine bedrijven (tot 50 medewerkers) sterk toegenomen sinds de uitbraak van het coronavirus. Ging het in 2018 nog om een gemiddelde van 2 procent van de facturen, het gaat nu om een alarmerende 12 procent. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse MKB Barometer van Exact.

Nederlandse bedrijven betalen ondanks coronacrisis vaker op tijd
Nederlandse bedrijven betalen ondanks coronacrisis vaker op tijd

Ondanks de coronacrisis betaalden Nederlandse bedrijven hun rekeningen vaker voor de einddatum dan in het voorgaande halfjaar. Wereldwijd liet Nederland alleen Denemarken, Polen en Taiwan voorgaan.