Alles over Niet-financiële rapportage

Niet-financiële informatie: bron van winst

Niet-financiële informatie: bron van winst

Inmiddels hebben alle controllers te maken met niet-financiële informatie en door veranderende wetgeving groeit dat alleen maar de komende jaren. Niet alleen puur financiële rapportages voegen waarde toe: ook ESG-gegevens kunnen een bron van winst zijn.

Niet-financiële informatie: Bron van winst

Niet-financiële informatie: Bron van winst

Financiële rapportage worden door gebruikers als essentieel onderdeel voor het beoordelen van de economische gezondheid, winstgevendheid en het toekomstperspectief van een onderneming beschouwd. Management, financiers en investeerders vertrouwen op lokale en wereldwijde verslaggevingsstandaarden, zoals NL GAAP en IFRS, voor het formuleren van en sturen op doelstellingen. Deze financiële rapportages en ratio's, zoals solvabiliteit, liquiditeit en rentabiliteit, helpen management, financiers en investeerders bij hun besluitvormingsprocessen.

3 missers om te vermijden voor succes met ESG

3 missers om te vermijden voor succes met ESG

Succes met ESG vereist meer dan goede bedoelingen. Het is geen zaak om 'erbij te doen' want het vereist visie, strategie en gericht werk om ESG-doelstellingen ook daadwerkelijk te behalen. Drie valkuilen om te vermijden. De Environmental, Social & Governance (ESG) criteria voor het beoordelen van de impact van bedrijfsinvesteringen worden steeds meer mainstream. Het

CSRD: wat u als financial beslist moet weten over de Corporate Sustainability Reporting Directive

CSRD: wat u als financial beslist moet weten over de Corporate...

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van de Europese Unie luidde een paradigmaverschuiving in in duurzaamheidsrapportages. De vrijblijvendheid is er vanaf. Volgens deskundigen verandert zelfs de rol van de financial erdoor. In een nieuwe whitepaper leest u alles wat u als financial beslist moet weten over de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

CO2-rapportageplicht bij bedrijven met 100+ werknemers

CO2-rapportageplicht bij bedrijven met 100+ werknemers

In 2023 wordt een jaarlijkse rapportageplicht ingevoerd voor organisaties met meer dan 100 medewerkers. Zij moeten alle werkgerelateerde reizen van medewerkers gaan registreren. Veel organisaties hebben zorgen over de extra administratieve lastendruk. Wat betekent de jaarlijkse rapportageplicht voor uw organisatie? Hoe kunt u zo goed mogelijk inspelen op de eisen die aan uw organisatie gesteld worden? Hoe kunt u inzetten

Roel Haverland.

Roep om duurzaamheid brengt finance in bedrijfskritische positie

De roep om maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen klinkt vanuit steeds meer hoeken. Europese regelgeving dwingt bedrijven tot volwaardige rapportage over hun prestaties op het gebied van Environment (leefomgeving), Social (maatschappij) en Governance (bestuur). Maar daar blijft het niet bij. ESG-criteria worden voor investeerders doorslaggevend in het wel of niet beschikbaar stellen van kapitaal. Daarmee komt zelfs de bedrijfscontinuu00efteit in het geding.u00a0

Hoogleraar Lückerath: 'Langetermijnwaardecreatie gaat verder dan praatje voor de bühne'

Hoogleraar Lückerath: 'Langetermijnwaardecreatie gaat verder dan...

Laat langetermijnwaardecreatie geen buzzwoord worden waar geen enkele inhoud achter zit. Die oproep doet prof. dr. Mijntje Lu00fcckerath, hoogleraar Corporate Governance aan TIAS Tilburg University. 'Ga verder dan het praatje voor de bu00fchne.'

Nieuwe EU-richtlijn duurzaamheidsrapportage op z'n vroegst in 2024

Nieuwe EU-richtlijn duurzaamheidsrapportage op z'n vroegst in 2024

De Europese Commissie heeft een pakket duurzaamheidsmaatregelen goedgekeurd, waaronder een voorstel voor een richtlijn duurzaamheidsrapportage bedrijven. De regels die werden ingevoerd met de richtlijn niet-financiu00eble rapportage (2014/95/EU) worden daarmee herzien. Als het heel snel gaat, zou de nieuwe standaard in 2024 voor het eerst toegepast moeten worden.

IFRS-standaard voor klimaatrapportage komt langzaam op gang

IFRS-standaard voor klimaatrapportage komt langzaam op gang

Financials moeten in jaarverslagen rapporteren over klimaatdoelen en duurzaamheid en dat moet op een uniforme manier. Daarmee kunnen marktpartijen ondernemingen beter met elkaar vergelijken. Hoewel het wemelt van de initiatieven en voorstellen, ontbreekt een internationale standaard. Er is sinds kort een voorzet in de ontwikkeling van een IFRS-standaard.

Niet-financiële rapportage schiet flink tekort

Niet-financiële rapportage schiet flink tekort

De Europese Commissie (EC) heeft de EU-richtlijn met betrekking tot de bekendmaking van niet-financiu00eble informatie en informatie inzake diversiteit (NFRD) geu00ebvalueerd. In het kader daarvan heeft de EC een publieke consultatie gehouden, waarvan de uitkomsten eind juli zijn gepubliceerd. Die zijn niet positief, legt Gerard Jong van Charco & Dique uit.