Arriva Nederland
De roep om maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen klinkt vanuit steeds meer hoeken. Europese regelgeving dwingt bedrijven tot volwaardige rapportage over hun prestaties op het gebied van Environment (leefomgeving), Social (maatschappij) en Governance (bestuur). Maar daar blijft het niet bij. ESG-criteria worden voor investeerders doorslaggevend in het wel of niet beschikbaar stellen van kapitaal. Daarmee komt zelfs de bedrijfscontinuu00efteit in het geding.u00a0
Organisaties die sneller over vitale informatie beschikken, zijn doorgaans succesvoller dan organisaties die 15 dagen of langer nodig hebben om te rapporteren. Een goed stappenplan helpt het afsluit- en rapportageproces te versnellen.
De risk return trade-off for working capital-methode is een alternatieve vorm van werkkapitaalbeheer. Een methode waarbij de impact van veranderingen in de omvang van het netto werkkapitaal op de omzet en het bedrijfsresultaat worden geanalyseerd.
Financiële rapportage worden door gebruikers als essentieel onderdeel voor het beoordelen van de economische gezondheid, winstgevendheid en het toekomstperspectief van een onderneming beschouwd. Management, financiers en investeerders vertrouwen op lokale en wereldwijde verslaggevingsstandaarden, zoals NL GAAP en IFRS, voor het formuleren van en sturen op doelstellingen. Deze financiële rapportages en ratio's, zoals solvabiliteit, liquiditeit en rentabiliteit, helpen management, financiers en investeerders bij hun besluitvormingsprocessen.
Vennootschappen maken nu in de meeste gevallen twee jaarrekeningen. Een op commerciu00eble grondslag, de vennootschappelijke (commerciu00eble) jaarrekening en een op fiscale grondslag, de fiscale jaarrekening. De commerciu00eble jaarrekening dient ter verantwoording aan de belangrijkste belanghebbenden bij de vennootschap. De fiscale jaarrekening is gericht op de winstaangifte voor de vennootschapsbelasting.
De nieuwe Europese wet voor maatschappelijk ondernemen, CSDDD, is omgezet in de Nederlandse WIVO, die nu ter consultatie te becommentariëren is. Wat is het verschil met CSRD, vanaf wanneer geldt dit en wat zijn de verplichtingen? Cm: zet 9 prangende vragen op een rij.
De duurzaamheidsregels die met CSRD op ons afkomen worden steeds concreter. Grote ondernemingen moeten er per boekjaren die beginnen vanaf 1 januari 2024 aan voldoen. Middelgrote zijn een jaar later aan de beurt. Een stappenplan is altijd handig om een begin te maken.
Elektronische gegevensuitwisseling in de retail supply chain wordt steeds complexer. "Door strengere regelgeving en technologische ontwikkelingen kunnen organisaties dit moeilijker zelf doen", vertelt Arjan Sloot van SPS Commerce.
Binnen organisaties ontstaat steeds meer behoefte aan transparantie over de supply chain. Is het niet vanuit intrinsieke motivatie dan toch zeker daartoe aangezet door toezichthouders en overheden. Maar welke data heb je allemaal nodig van je leveranciers en hoe breng je die informatie overzichtelijk bij elkaar? ISPnext heeft een stappenplan opgesteld.
Medewerkers die vaak op kantoor werken, komen eerder in aanmerking voor salarisverhoging of promotie. Dat denkt een ruime meerderheid van de CEO's wereldwijd (87 pocent). Het is een van de uitkomsten van de tiende KPMG CEO Outlook, een jaarlijks internationaal onderzoek onder ruim 1.300 CEO's van bedrijven met een jaaromzet van 500 miljoen dollar of meer.
De invoering van de CSRD-richtlijn zorgt ervoor dat bedrijven meer gaan investeren in duurzame mobiliteit. Om te voldoen aan de CSRD-richtlijnen zegt 54 procent van de bedrijven veranderingen door te voeren. Dit blijkt uit de resultaten van een Ayvens-onderzoek (de grootste leasemaatschappij van Nederland) onder bijna 400 Nederlandse bedrijven, waarvan 100 CSRD-plichtig.
De CSRD zit bij de meeste organisaties inmiddels wel tussen de oren. De richtlijn verplicht organisaties, als eerst de grote beursfondsen, te rapporteren over duurzaamheid in hun eigen organisatie en hun ketens. De CSDDD geniet die bekendheid nog niet, terwijl deze richtlijn nog een stapje verdergaat. Reden genoeg voor financials om erin te duiken.
Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. Dit betekent dat ook bedrijven hun activiteiten en verdienmodellen anders moeten gaan organiseren. Ze moeten zoveel mogelijk gebruik gaan maken van duurzaam geproduceerde, hernieuwbare grondstoffen. Hoe gaan we dat financieren?