Roep om duurzaamheid brengt finance in bedrijfskritische positie

Roep om duurzaamheid brengt finance in bedrijfskritische positie
Roel Haverland.

De roep om maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen klinkt vanuit steeds meer hoeken. Europese regelgeving dwingt bedrijven tot volwaardige rapportage over hun prestaties op het gebied van Environment (leefomgeving), Social (maatschappij) en Governance (bestuur). Maar daar blijft het niet bij. ESG-criteria worden voor investeerders doorslaggevend in het wel of niet beschikbaar stellen van kapitaal. Daarmee komt zelfs de bedrijfscontinuu00efteit in het geding.u00a0

De workload op financiële afdelingen wordt almaar groter, constateert Roel Haverland, managing director CCH Tagetik Benelux. Als leverancier van software voor finance-functies ziet hij de hoeveelheid werk binnen grote ondernemingen hand over hand toenemen. 'En het is niet alleen de aankomende ESG-regelgeving die daarvoor zorgt', stelt hij.

Accountant én data-analist

Een andere ontwikkeling die ook leidt tot toenemende workload is de enorme hoeveelheid data die beschikbaar komt uit operationele processen, zoals data uit crm-software. 'Het verzamelen ervan is één, maar de data behoeven ook validatie en analyse', zegt Haverland. 'Binnen finance zie je dat de accountingkant van het werk steeds meer wordt vermengd met data-analyse.' De operationele data geven de financiële afdeling meer inzicht in bijvoorbeeld de potentiële vraag naar de producten of diensten van de onderneming en de mate waarin het aanbod daarop aansluit. 'De afdelingen ‘verkoop’ en ‘productie’ zijn nu nog vaak silo’s, die gescheiden van elkaar functioneren. Maar aan beide takken van sport zijn natuurlijk financiële consequenties verbonden. Met inzicht in de data kan finance een link leggen tussen supply chain en demand-planning en de eventuele financiële gevolgen beoordelen.' Het brengt de financiële afdeling dichter op de business en maakt ze meer betrokken bij de planning van de operationele takken van het bedrijf. 'Finance wordt meer en meer een echte businesspartner. Om dat partnership goed in te vullen, zal de financial meer kennis van die business moeten krijgen.'

Regels en belastingen

Terwijl de financiële afdeling dus steeds meer bemoeienis krijgt met de operationele kant van de onderneming, neemt ondertussen de aandacht voor MVO en sustainability toe. Meer specifiek de vraag naar harde cijfers over deze niet-financiële aspecten van de onderneming. Die roep om te voldoen aan ESG-criteria komt van alle kanten: vanuit de samenleving in het algemeen, maar ook concreet van klanten, werknemers, toeleveranciers en aandeelhouders. De recente klimaattop van Glasgow laat zien dat regeringen onderling verplichtingen aangaan om bijvoorbeeld CO2-emissies terug te dringen. Die afspraken vertalen zich binnen landen in nieuwe regels voor bedrijven en steeds vaker ook in grondslagen voor belastingen. En vóór Glasgow heeft de Europese Commissie al een wetsvoorstel aangenomen dat bedrijven vanaf verslagjaar 2023 verplicht hun rapportage over duurzaamheid op één lijn moeten brengen met financiële rapportages. De informatie die bedrijven daarover nu rapporteren mist vaak nog relevantie, betrouwbaarheid en vergelijkbaarheid. Dat moet beter.

Niet-financiële informatie

Informatie over ESG kan van zeer uiteenlopende aard zijn. Op het gebied van environment gaat het bijvoorbeeld over CO2-uitstoot, verbruik van water en energie of de productie en verwerking van afval. In het sociale domein vallen diversiteit en inclusie, training en opleiding en bijvoorbeeld maatschappelijke activiteiten (zoals vrijwilligerswerk vanuit de organisatie). Bij governance horen management, directie en eigendomsverhoudingen, maar ook audits, certificeringen en compliance. 'De financiële afdeling is de aangewezen plek om deze niet-financiële informatie te verzamelen', vindt Haverland. 'In veel organisaties blijkt het erg lastig om dergelijke data te vinden. Finance is daar bij uitstek geschikt voor, ook om als ‘steward’ de data te controleren en te valideren en goede workflows te definiëren.'

Bedrijfskritische rol voor de controller

De controller is primair verantwoordelijk voor de juistheid van de gerapporteerde cijfers. 'De kwaliteit die je gewend bent bij de financiële cijfers, wil je ook voor de niet-financiële cijfers.' Non-financial reporting wordt echt belangrijk, benadrukt Haverland nog maar eens, en dus moet Finance hier ‘in control’ zijn. 'Investeerders kijken naar deze cijfers. ESG is een indicator van de duurzaamheid van de organisatie. Het geeft wel of niet toegang tot kapitaal en is dus beslissend voor het bestaansrecht op lange termijn. De financiële afdeling komt steeds meer in een bedrijfskritische rol terecht.'

Eén platform

De financiële afdeling zal op zoek moeten naar een methode om de data te verzamelen, te valideren, samen te voegen en ze traceerbaar te houden (audit-trail). Volgens Haverland ligt de oplossing in één centraal platform, waarin financiële processen, non-financial dataverzameling en rapportagesystemen zo veel mogelijk zijn geautomatiseerd en gestandaardiseerd. 'Manueel verzamelde data en het gebruik van spreadsheets gaat tot het verleden behoren.' Het is in zijn ogen eenvoudigweg noodzakelijk, want anders wordt de workload je op enig moment te veel. 'Bedrijven die daar nog niet op acteren, gaan problemen krijgen. Vanuit aandeelhouders en de buitenwereld is er toenemende druk op datakwaliteit, snelheid van aanlevering en transparantie. Maar ook intern groeit de behoefte aan strategische sturing van de organisatie. Finance kan daar alleen optimaal aan beantwoorden als de data en de processen aan de hoogste eisen voldoen.' Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking metWolters Kluwer | CCH® Tagetik Benelux.
Stappenplan Fast Close: verhoog de efficiëntie in het afsluit- en rapportageproces

Stappenplan Fast Close: verhoog de efficiëntie in het afsluit- en...

Organisaties die sneller over vitale informatie beschikken, zijn doorgaans succesvoller dan organisaties die 15 dagen of langer nodig hebben om te rapporteren. Een goed stappenplan helpt het afsluit- en rapportageproces te versnellen.

Werkkapitaalbeheer via de RRTWC: zo werkt deze alternatieve methode

Werkkapitaalbeheer via de RRTWC: zo werkt deze alternatieve methode

De risk return trade-off for working capital-methode is een alternatieve vorm van werkkapitaalbeheer. Een methode waarbij de impact van veranderingen in de omvang van het netto werkkapitaal op de omzet en het bedrijfsresultaat worden geanalyseerd.

Niet-financiële informatie: Bron van winst

Niet-financiële informatie: Bron van winst

Financiële rapportage worden door gebruikers als essentieel onderdeel voor het beoordelen van de economische gezondheid, winstgevendheid en het toekomstperspectief van een onderneming beschouwd. Management, financiers en investeerders vertrouwen op lokale en wereldwijde verslaggevingsstandaarden, zoals NL GAAP en IFRS, voor het formuleren van en sturen op doelstellingen. Deze financiële rapportages en ratio's, zoals solvabiliteit, liquiditeit en rentabiliteit, helpen management, financiers en investeerders bij hun besluitvormingsprocessen.

Fiscale jaarrekening: de basis voor de winstaangifte

Fiscale jaarrekening: de basis voor de winstaangifte

Vennootschappen maken nu in de meeste gevallen twee jaarrekeningen. Een op commerciu00eble grondslag, de vennootschappelijke (commerciu00eble) jaarrekening en een op fiscale grondslag, de fiscale jaarrekening. De commerciu00eble jaarrekening dient ter verantwoording aan de belangrijkste belanghebbenden bij de vennootschap. De fiscale jaarrekening is gericht op de winstaangifte voor de vennootschapsbelasting.

Chris van Dongen, directeur bij Payhawk Nederland: 'Door slimme tools in te zetten, kun je waardevolle finance professionals vrijspelen.'

'De ouderwetse betaalcultuur in Nederland remt de groei van bedrijven'

De corporate betaalcultuur in Nederland is toe aan een grondige modernisering. Handmatige declaraties en controles zijn niet alleen tijdrovend, maar remmen ook de groei van bedrijven. Chris van Dongen, country director bij Payhawk Nederland, pleit voor een radicale omslag: "Je kan het eigenlijk niet maken om je personeel bonnetjes te laten declareren."

Dirk Jan Leppers, pre sales consultant bij ISPnext: ‘Om organisaties op weg te helpen bij het opvragen, vastleggen en ontsluiten van leveranciersdata hebben we een stappenplan opgesteld.’

Stappenplan ISPnext: efficiënter leveranciersdata opvragen en...

Binnen organisaties ontstaat steeds meer behoefte aan transparantie over de supply chain. Is het niet vanuit intrinsieke motivatie dan toch zeker daartoe aangezet door toezichthouders en overheden. Maar welke data heb je allemaal nodig van je leveranciers en hoe breng je die informatie overzichtelijk bij elkaar? ISPnext heeft een stappenplan opgesteld.

De jaarrekening: tips om goed te starten

De jaarrekening: tips om goed te starten

Vooral de afdeling Finance werkt aan de jaarrekening. De accountant controleert, maar de controller is verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid. Op afstand blijven is dan ook een no-go. Als controller moet je bovenop het opstel- en controleproces zitten, om meteen te kunnen bijsturen bij onvolledigheden, fouten of ontbrekende toelichtingen. Want gaat er iets mis, dan kijkt iedereen naar jou.

Niet-financiële informatie: bron van winst

Niet-financiële informatie: bron van winst

Inmiddels hebben alle controllers te maken met niet-financiële informatie en door veranderende wetgeving groeit dat alleen maar de komende jaren. Niet alleen puur financiële rapportages voegen waarde toe: ook ESG-gegevens kunnen een bron van winst zijn.

9 vragen over nieuwe Wet internationaal verantwoord ondernemen (WIVO)

9 vragen over nieuwe Wet internationaal verantwoord ondernemen (WIVO)

De nieuwe Europese wet voor maatschappelijk ondernemen, CSDDD, is omgezet in de Nederlandse WIVO, die nu ter consultatie te becommentariëren is. Wat is het verschil met CSRD, vanaf wanneer geldt dit en wat zijn de verplichtingen? Cm: zet 9 prangende vragen op een rij.

Stappenplan CSRD: impact-reporting op basis van de Europese duurzaamheidsrichtlijn

Stappenplan CSRD: impact-reporting op basis van de Europese...

De duurzaamheidsregels die met CSRD op ons afkomen worden steeds concreter. Grote ondernemingen moeten er per boekjaren die beginnen vanaf 1 januari 2024 aan voldoen. Middelgrote zijn een jaar later aan de beurt. Een stappenplan is altijd handig om een begin te maken.

Data-uitwisseling in de supply chain steeds complexer

Data-uitwisseling in de supply chain steeds complexer

Elektronische gegevensuitwisseling in de retail supply chain wordt steeds complexer. "Door strengere regelgeving en technologische ontwikkelingen kunnen organisaties dit moeilijker zelf doen", vertelt Arjan Sloot van SPS Commerce.

CEO's verwachten binnen drie jaar volledige terugkeer naar kantoor

CEO's verwachten binnen drie jaar volledige terugkeer naar kantoor

Medewerkers die vaak op kantoor werken, komen eerder in aanmerking voor salarisverhoging of promotie. Dat denkt een ruime meerderheid van de CEO's wereldwijd (87 pocent). Het is een van de uitkomsten van de tiende KPMG CEO Outlook, een jaarlijks internationaal onderzoek onder ruim 1.300 CEO's van bedrijven met een jaaromzet van 500 miljoen dollar of meer.