Het shared service center in het buitenland: de uitdagingen

Het shared service center in het buitenland: de uitdagingen

Steeds meer organisaties kiezen voor een shared service center in het buitenland. Een SSC is gespecialiseerd in het uitvoeren van operationele taken, onder meer op het gebied van salarisadministratie, IT, logistiek en finance. De redenen voor zo'n overstap laten zich dan ook eenvoudig raden: efficiencyvoordelen, kostenbesparingen, betere kwaliteit en minder kwetsbaarheid. Dat laatste geldt zeker voor kleine organisaties met weinig medewerkers.

Uitbesteding

Het klinkt logisch: routinematig werk op financieel gebied uitbesteden, gecentraliseerd op één plek. Denk aan debiteuren- en crediteurenwerkzaamheden, klanten aanmaken, recht-toe-recht-aanfacturering, gegevenswijzigingen van klanten of leveranciers, enzovoorts. En dan ook nog eens goedkoper omdat de kosten in lagelonenlanden lager zijn. Medewerkers hier kunnen vervolgens uitdagender werk doen en zich verder ontwikkelen. Maar er zijn natuurlijk ook valkuilen. Hoe zorg je ervoor dat de overgang van werkzaamheden naar een SSC in het buitenland goed verloopt?

Aandachtspunten

  • Realiseer je op voorhand dat een SSC mede goedkoper is omdat deze processen uniformeert. Standaardisatie dus in plaats van maatwerk. Wees dan ook realistisch in wat er kan worden uitbesteed.
  • Betrek medewerkers bij de transitie. Niet iedereen laat gemakkelijk los wat hij of zij, misschien al jaren, op een bepaalde manier doet. Communiceer de stappen, het tijdspad en wie het aanspreekpunt in het buitenland is. Zo is het voor iedereen helder wie uiteindelijk verantwoordelijk is voor wat in de nieuwe situatie.
  • Houd rekening met cultuurverschillen. Een andere cultuur vraagt een andere manier van converseren. De Nederlandse manier, direct en bondig, is wellicht niet altijd de beste aanpak. Doe ook aan small talk. Zo creëer je een band en bouw je vertrouwen op in elkaar.
  • Digitale meetings zijn altijd mét beeld. Zo kun je de non-verbale communicatie van de ander zien en daarop inspelen om een boodschap duidelijk over te brengen, te zien of mensen begrijpen wat je vertelt en de betrokkenheid stimuleren.
  • Weet wat de organisatiestructuur van de andere partij is. Dat is soms lastig te doorgronden. Vaak steekt dit anders in elkaar dan hier. Houd de lijnen kort en weet wie bij het SSC verantwoordelijk is voor de resultaten en wie je daarop kunt aanspreken.

Monitor, monitor en monitor

Monitoren is altijd een must, maar zeker in het begin. Tijdens een transitie gaan zaken mis. Dat hoort er nu eenmaal bij. Plan minimaal een keer per week een meeting en bespreek de knelpunten. Dat draagt bij aan een snellere transitie. En vergeet niet dat het de nodige tijd kost voor alles goed loopt!

Dit artikel is verschenen in cm: 2023, afl. 7

Christiaan Duwel

Christiaan Duwel

Finance professional bij Hofmeier

Collegereeks Business control

Zo gaat de toekomstbestendige controller te werk

De vaardigheden die controllers meer dan ooit nodig hebben zijn probleemoplossend vermogen, vasthoudendheid, creatief denken en zelfvertrouwen, beargumenteert Bas Kodden.

Business control

Bas Blekkingh: 'Angst is geen slechte raadgever'

Een finance professional is goed in de inhoud, maar kent nog wel eens problemen om deze inhoud goed over te brengen. Al dan niet door eigen toedoen. Dat ervaart Bas Blekkingh als oprichter van het bedrijf Authentiek Leiderschap met enige regelmaat.

Controllership

cm: nieuwspanel: koers houden in de storm

Luc Jalink probeert de ontwikkelingen van deze tijd te duiden. En passant trekt hij de consequenties hiervan voor finance en finance-professionals, en doet suggesties om om te gaan met onzekerheden en een oproep tot professionele en persoonlijke groei.

Controllership

Eveline Kapteijn: 'Jonge mensen kunnen helpen om verandering tot...

De wereld is in transitie en dat is geen eenmalige omwenteling, maar een constant aanpassen aan nieuwe realiteiten. Dat vereist nogal wat van organisaties. Ze verwachten van controllers dat ze meedenken in de visie, businesscases onderzoeken en kijken naar het totaalplaatje van maatschappelijke waarde tot de bottomline. Die nieuwe lens van financials vereist een andere manier van opleiden.

circulaire economie

Vloedgolf aan regels zorgt voor inhaalslag duurzaamheid

Met de Green Deal en de daarmee samenhangende vloedgolf aan richtlijnen zorgt de Europese Unie voor een enorme inhaalslag in duurzaamheid. Finance professionals gaan die vloedgolf op zich af zien komen in de bedrijfsvoering, zo is de stellige overtuiging van Jan Jonker, hoogleraar emeritus Duurzaam Ondernemen.

Controllership

Controller gezocht: tip cm voor onze nieuwe rubriek

Ben jij of ken jij een controller met passie voor het vak? Cm: zoekt kandidaten voor een nieuwe rubriek waarin we even bijpraten met controllers over het vakgebied, de dagelijkse werkzaamheden en de toekomst van finance.

Controllership

Cm: ControllersMagazine 2024-3: finance is geen doel op zich

In het nieuwste nummer van ControllersMagazine lees je onder meer over foutherstel in de jaarrekening, een stappenplan in het toepassen van AI en een interview met Albert-Jan Kroezen, directeur Business Control Realisatie van Alliander.

Presenteren

Rapporteren lastig? Zo presenteer je uitkomsten effectief

Je hebt wekenlang met toewijding gewerkt aan een financieel rapport. Het is een gedegen stuk geworden, vol waardevolle inzichten. Trots leg je het voor aan je doelgroep, maar… je krijgt nauwelijks reacties. Herkenbaar?